Díjazták az európai piacok Trump és Juncker megállapodását

Díjazták az európai piacok Trump és Juncker megállapodását

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE100 index 0,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,85 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 1,00 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

A csütörtöki kereskedésben szinte minden gazdasági ágazat mutatója emelkedett. A piacok megelégedéssel nyugtázták az amerikai-európai kereskedelmi feszültség enyhülését a Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke egyeztetéseinek az eredményeképpen.

Az egyik legjobban teljesítő piacnak a frankfurti bizonyult, részben annak köszönhetően, hogy a piaci aggodalmak leginkább az autóipari ágazattal szemben gyengültek.

Az indexek emelkedéséhez vállalati eredménybeszámolók is nagyban hozzájárultak. Az Airbus részvénye például közel négy százalékkal erősödött, miután negyedéves nyereségének több mint megduplázásáról számolt be.

Hírdetés

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,57 százalék pluszt, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,15 százalék csökkenést, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,78 százalék mínuszt jelzett.

Az Európai Központi Bank (EKB) az irányadó kamatok még huzamos ideig alacsonyan tartásáról tett bejelentése nagyban hozzájárult az euró árfolyamának a gyengüléséhez. Az eurót a piacok zárásakor 0,56 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1662 dolláron.

Az arany ára némi csökkenéssel nyugtázta az amerikai-európai kereskedelmi feszültség enyhülését, 0,43 százalék, 5,3 dollár mínusszal, 1226,5 dolláron állt.

Az olajár a szerdai erősödés után tovább emelkedett csütörtökön, miután Szaúd-Arábia két olajszállító tankert ért támadás miatt felfüggesztette szállításait. A szerdai áremelkedést az amerikai nyersolajkészletek három és fél éves mélypontra csökkenése idézte elő. Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 54 cent emelkedéssel, 74,47 dolláron állt.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »