Deák-emléknap mai aktualitásokkal

Deák-emléknap mai aktualitásokkal

A vasárnapi Deák-megemlékezésen Zsitkócban Vigh László zalai és Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselők, valamint Morován Zsolt lendvai konzul mellett a hazai és a magyarországi települések polgármesterei, illetve egyesületi vezetői is részt vettek.

A zsúfolásig telt teremben Bači László, a Zsitkóci Helyi Közösség elnöke mondott köszöntőt, kiemelve azt a tényt, hogy a haza bölcsének a nagyapja még biztosan Zsitkócban élt. Kósa Ferenc történelemtanár Deák pályáját tekintette át, akit az utókor a „haza bölcseként”, a „kiegyezés atyjaként”, hol pedig – utalva a jogtudományokban tett jártasságára és a Batthyány-kormány betöltött igazságügyi miniszterségére – „a nemzet prókátoraként” is emleget. Kiemelte, hogy Deák, aki a halálbüntetés eltörlését is kezdeményezte, a segítő szándékáról is ismert volt. Vörösmarty Mihály halála után özvegyét és gyermekét is a gondviselésébe vette.

Hírdetés

Vigh László zalai országgyűlési képviselő az emléknapon néhány aktuális, a magyarság egészét érintő múltbéli és jelenkori eseményre is kitért. Ilyen volt például 1956, vagy még korábban az 1848-as szabadságharc, amelynek során éppen a magyarsággal együtt élő nemzetiségek fordultak szembe a magyar szabadsággal. „1956-ban is hiába vártuk a Nyugat segítségét, nem jött! S ma sincs másképp, hiszen a brüsszeli bürokrácia ma is a keresztény hagyományok szerint építkező, az élet és a család védelmében elöl járó magyar nép és az Orbán-kormány megbüntetésére készül. Ezek azonban a kiváló gazdasági eredményekkel együtt olyan eredmények, amikért érdemes harcolni” – mondta Vigh László.

Kardinar Marjan, Dobronak polgármestere köszöntőjében a szeretetre méltó kis falucska újabb eredményeiről beszélt, mondván annyian szeretnek Zsitkócba járni, hogy hamarosan a kultúrotthon bővítésén is gondolkodni kell.


Forrás:nepujsag.net
Tovább a cikkre »