Cáfolja a miniszter, hogy betiltották a román disznóhúsexportot a sertéspestis miatt

Cáfolja a miniszter, hogy betiltották a román disznóhúsexportot a sertéspestis miatt

Jóllehet az országon belül számos megszorító intézkedés van érvényben az afrikai sertéspestis miatt, az Európai Bizottság (EB) nem hozott olyan döntést, amely megtiltaná a román sertéshúsexportot – jelentette ki szombaton a Digi 24 műsorában Petre Daea ügyvivő mezőgazdasági miniszter.
A tárcavezető elmondta: szoros kapcsolatot tart Vytenis Andriukaitisszal, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosával, akivel valóban beszéltek a sertéspestisről és ő azt kérte, hogy „korrekt elemzést” végezzenek a romániai helyzettel kapcsolaban.

Hírdetés

Petre Daea közölte: a sertéshúsexport betiltásáról szárnya kapott hírek a Brüsszelből érkezett adatok „helytelen értelmezéséből” erednek.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, hogy az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) október 11-én kiadott legfrissebb jelentése szerint 25 megye 337 helységben összesen 1 105 afrikai sertéspestisgócot tartottak számon. Ez kevesebb, mint a szeptember 24-én regisztrált 1 223 gócpont.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »