Bugár, Bastrnák és Jakab sem szerepelnek már az Összefogás feltételei között

Bugár, Bastrnák és Jakab sem szerepelnek már az Összefogás feltételei között

Hétfőn este az Összefogás Mozgalom több pontból álló listát tett közzé. A bejegyzésre váró párt gyakorlatilag üdvözölte az MKP és a Most-Híd tárgyalásainak újraindítását. Míg korábban úgy nyilatkoztak, önállóan akarnak indulni a jövő évi választásokon, most már „el tudnak fogadni más megoldásokat is”, sőt, a jelek szerint már nem tekintik feltételnek, hogy Bugár Bastrnák és Jakab ne szerepeljenek a közös listán.

„Az Összefogás mozgalmat ezzel a céllal hoztuk létre, megteremtve a közös lista állításának jogi lehetőségét, amit közel 20 ezer támogató aláírás legitimizál. Ezért nem látjuk indokoltnak egy másik párt átnevezését erre a célra, ám el tudunk fogadni más megoldásokat is, célunk ugyanis a magyar képviselet biztosítása, az összefogás és a megújulás.”

közölte a mozgalom, amely két hete tárgyalt a Most-Híddal az esetleges együttműködésről. Mózes Szabolcs és Bugár Béla közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az Összefogás nem „engedte volna” listájára a himnusztörvényért felelős Bastrnák Tibort, a diplomabotrányba keveredett Jakab Elemért, Bugár Bélától pedig politikai karrierje átértékelését követelte – tehát a listán ő sem kaphatott volna helyet. A most közölt 11 kritérium egyike sem tartalmazza a fenti feltételeket.

A kritériumok között egyébként szerepel a közigazgatási rendszer módosítása (elhangzik az önrendelkezés, de nem egyértelmű a megfogalmazás), a kormányváltás (de nem említi konkrétan a Smerrel való együttműködést), oktatási és kulturális önrendelkezés, a kettős állampolgárság engedélyezése.

A lista nem csak programtézis-szerű pontokat tartalmaz, hanem a közös listán való szereplés feltételeit. Ahogy arról másik cikkünkben beszámoltunk, Németh Gabriella MKP-s alelnök Facebook-bejegyzéséből kiderült, az MKP és a Most-Híd harmadolná a helyeket a választási listán, a sorok között pedig úgy tűnik, hogy az utolsó harmadot az Összefogás kaphatja.

Hírdetés

Nem csoda, hogy az egyik feltétel az „arányos részvétel a választási párt testületeiben”, a közös döntéshozatal, vagy hogy mindegyik csoport megőrizhesse saját arculatát a kampány során.

Az Összefogás bármit is akar, aligha van kellő alkupozícióban, hogy ezt az MKP-val és a Most-Híddal szemben érvényesítse. Ahogy a korábbi tárgyalások megmutatták, az Most-Híd étvágya igencsak nagy, ha a listán lévő helyekről van szó (emlékezzünk a 70-30-as arány követelményére). De még ha a teljes listát illetően születik is megállapodás, kérdés, hogy az első 15 helyet miként osztják szét egymás között. Egyáltalán: mi kényszeríti a Most-Hidat a fenti feltételek elfogadására – főleg, hogy Bugár Béla korábban kijelentette, hogy az etnikai politizálás témái „megkötik a politikus kezét”, aki így nem tud alkudozni. Persze, Bugár értelmezésében nem mindegy, hogy kinek a javára történik az alkudozás.

És ha már a kampány szóba került, vajon az Összefogás jelöltjei mekkora teret kaphatnak a felvidéki magyar sajtóban – országos viszonylatban ugyanis csak egy független magyar hírportál működik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »