„Budapest a Progresszív Szlovákiát támadja”

A fenti címmel jelent meg november 17-én Zolo Mikeš jegyzete az aktuality.sk hírportálon. Azzal indít, hogy a budapesti Orbán-médiumok kezdettől fogva felettébb gyanúsan tekintettek a Progresszív Szlovákia magyar platformjának megalakulására, mivel a párt eme kezdeményezése megosztja a szlovákiai magyarokat.

Mint írta, abszolút hisztériába csapott át a gyanúsítás azt követően, hogy akadtak Budapesten normális magyarok is, akik üdvözölték a platform létrejöttét. A jegyzetíró szerint a 888.hu és az Origo.hu masszív kampányba fogott, miután kiderült, hogy a PSZ rendezvényén részt vett a hasonló liberális irányultságú Momentum politikusnője is. Donáth Anna ugyanis azt merte kijelenteni, hogy Dél-Szlovákia lakosai egyformán lehetnek magyarok és egyidejűleg Szlovákia büszke polgárai is /eredetiben: „rovnako Maďarmi ako aj zároveň hrdými občanmi Slovenska“./

Hírdetés

Csakhogy a momentumos hölgy nem ezt mondta, hanem szó szerint azt, hogy: „Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk“. Mit mondjak, jókora különbség van az eredeti kijelentés és a jegyzetíró finomra hangolt idézete között. Vagy talán a kedves szerző Donáth Anna néhány nappal későbbi Facebook-bejegyzéséből vette át a politikusnő magyarázkodását, hogy nem úgy gondolta, ahogy mondta. Állítása szerint azt akarta kifejezni, hogy a „felvidéki magyar saját magyarsága mellett ma egyre inkább büszke lehet Szlovákiára is“.

Azt már nem is említem, hogy a bársonyos forradalom 30. évfordulóján, a szabadságért és  demokráciáért vívott harc emléknapján jobb témát is választhatott volna magának, mint az aktuality.sk szlovák olvasóit félrevezető módon magyarellenes hangulatra hangolni. Gondolom, jegyzetével a PSZ magyar tagozata tagjainak körében sem aratott osztatlan sikert.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »