Bezárnának a plázákban működő boltok, állami támogatást kérnek a kiskereskedők

Bezárnának a plázákban működő boltok, állami támogatást kérnek a kiskereskedők

Miközben az elmúlt két hétben a romániai lakosság valóssággal megostromolta a hiper- és szupermarketeket, gyógyszertárakat, a plázákban található többi boltba ritkán tér be egy-egy kósza ügyfél, így azok üzemeltetői azt kérik a kormánytól, hogy rendelje el bezárásukat és a bérleti díj kifizetésének felfüggesztését.
Várhatóan hamarosan lakat kerül a romániai plázákban működő boltokra is – kivéve természetesen az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat. A Romániai Kiskereskedelmi Munkáltatók Szövetsége (RORETAIL) szerdán fordult azzal a kéréssel az Orban-kormányhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotra hivatkozva

rendelje el ezeknek az üzleteknek a bezárását, hogy ezáltal ők is állami támogatásban részesülhessenek,

felfüggeszthessék alkalmazottaik munkaszerződését, illetve a zárva tartás idejére ne kelljen bérleti díjat fizetniük a pláza üzemeltetőjének.

Hírdetés

Korábban más kiskereskedelemi hálózatok, üzletláncok is boltjaik bezárását kérték. Valamennyien arra hivatkoznak, hogy már lassan több mint két hete még a szél sem fúj a vállfák és polcok között, a helyzet pedig a szükségállapot kihirdetése óta csak fokozódott,

alig tér be hozzájuk egy-két kósza vásárló, így attól tartanak, hogy hamarosan csődbe mennek.

„A romániai hatóságok által az elmúlt időszakban meghozott, a Covid-19 járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések azonnali hatással voltak a polgárok közlekedésére, a mindennapi életmódjára, ami a kereskedelmi központok forgalmának azonnali és drámai csökkenéséhez vezetett, ami negatívan hatott a kiskereskedelmi egységek és a plázákban működő szolgáltatók tevékenységére. Az eladások 100 százalékig terjedő mértékben estek vissza, ami miatt lehetetlenség kifizetni a beszállítókat vagy a fizetéseket” – szögezi le a RORETAIL közleménye.

A kiskereskedelmi munkáltatók szerint az ágazatban küszöbön áll a gazdasági összeomlás. Éppen ezért a kényszerszabadság ideje alatt járó 75 százalékos fizetés állami alapokból történő biztosítása mellett arra kérték a kormányt, hogy minősítse vis maiornak a koronavírus-járványt minden kereskedő számára, zárassa be azonnal a plázákban működő boltok – kivéve az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat –, biztosítson adómentességet a szükségállapot idejére, vagy halassza a befizetési határidőket, sürgősen fizesse ki az elmaradt táppénzeket, illetve a visszajáró áfát, kötelezze arra a bankokat is, hogy halasszák el vagy ütemezzék  át a törlesztőrészeletek befizetési határidejét.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »