Az Új Kor újabb alapvető tévedése és annak korrigálása: A spirituális képességekről való álmodozás csapdája

Sokszor tapasztalom, hogy az ember beleveti magát a spirituálisnak, ezoterikusnak és alternatívnak mondott tanulmányokba, képzésekbe, tanfolyamokba és egy-két hónap, vagy egy-két év után elvárja, hogy olyan csodálatosan működő extra képességei legyenek, mint amilyen a harmadik szemes látás, az energialátás, a gyógyító- és/vagy a jósképességek, majd idővel a tudatos testelhagyás, távolba látás, és így tovább. Álmok, melyek ritkán valósulnak meg, de vajon miért?

A legfőbb oka ennek az, hogy az álmodozók nem fektették le a kellő alapokat, vagyis a fejlődés első lépései felett átsiklottak az emberek. Ennek tükrében a leggyakoribb hibákról ejtenénk pár szót.

 

20 éves pályám során gyakorta tapasztaltam, hogy az álmodozók nem vették komolyan a tanításokat, magyarán nem építették be azokat az életükbe. Tetszett nekik, részben meg is értették, de a dolog ennél a pontnál megakadt.

Egyszerűbben fogalmazva, nem alakították át a személyiségüket. A düh, a félelem, az irigység és az ehhez hasonló tulajdonságok nem tűntek el a személyiségükből, csupán elfojtották vagy más vágyakkal helyettesítették őket. Ez egy figyelemelterelés. Az egó manipulációja! De ezzel még semmi sincs megoldva.

 

Sokan álmodozókká váltak, akik könyvek olvasásával és lelkesítő előadások hallgatásával helyettesítik a szellemi erőfeszítéseket. Holott könnyen meglehet, hogy egy újabb előadás kétségtelenül felemelő hatása helyett többre mennének, ha meditálnának és saját belső békéjük megteremtésén fáradozva magukban tennének rendet.

 

Itt érkezünk el egy másik tipikus problematikához, ami lelassítja, ha ugyan egyenesen meg nem gátolja a spirituális fejlődést: egyesek nem gyakorolnak rendszeresen, kitartóan.

A gyakorlás nem csupán számszaki, mennyiségi kérdés. Nem csak azon múlik a fejlődés, hogy ki mennyi gyakorlatot végez el naponta, hanem azon is, hogy milyen rendszerességgel végzi.

A dolog valahol azzal kezdődik, hogy napi 10-20 percet szánok-e egyes önfejlesztő gyakorlatokra vagy sem. Később az idő elveszíti jelentőségét, mivel az ember módosult tudatállapotokat él át.

A gyakorlatok közötti következetlenség sokszor arra vezethető vissza, hogy ide kapunk, oda kapunk, mindenfélét kipróbálunk, de egyik módszert sem végezzük annyi ideig, amennyi a hatásuk kifejlődéséhez szükségeltetik. Pedig a meditációk néhány hónap alatt érezhető változásokat idéznek elő, s az évek során mind újabb és újabb élményekkel adományozzák meg hűséges művelőiket.

 

Hírdetés

 

Nem csupán technikai, szorgalmi és hozzáállásbeli hibák vezetnek az álmodozáshoz, hanem a személyiség torzulása is.

Szinte senki se szereti, ha a hibáira hívják fel a figyelmet, pedig egy jó tanítvány megköszöni, ha tanítója segít neki meglátni azt, amit ő önmagán nem képes észrevenni.

Szóval, a sokféle vágy, álmodozás, jövőkép által gerjesztett elvárások és a valóság között akkora szakadék alakulhat ki – ilyenkor nem jönnek a beígért és megálmodott eredmények, képességek, előmenetel stb. –, hogy a személyiség kiegyensúlyozó rendszere már nem képes tovább az egyensúlyt biztosítani, minekután a spirituális úton járó ember személyisége válságba kerül.

 

Itt a leggyakoribb hibák a következők: önbecsapás, önigazolás, önfelmentés, mások hibáztatása, a felelősség áthárítása, kudarcélmények átélése, vagy akár az úgynevezett „elszállás” stb. Attól függően, hogy kinek mi a gyenge pontja.

Pedig csak arról van szó, hogy a legtöbb ember türelmetlenül, ábrándozva, önmagát ámítva áll hozzá ehhez az úthoz a helyett, hogy rövid távú, reális célokat tűzne ki és kezdene el szellemi-lelki munkával megvalósítani.

 

Álláspontom szerint, a spirituális képességek a helyes önismerettel, folyamatos személyiségfejlesztéssel, a fejlesztő gyakorlatok rendszeres végzésével és a test-lélek-szellem egyensúlyát célzó életvitellel érhetők el.  Azaz be is kell építeni a tanultakat a mindennapokba, az elfogadott szabályok szerint kell élni ahhoz, hogy a tudatosságunkban elindulhassanak a mélyebb változások. Máskülönben, egy felszínes, álmokkal teli, jövőképek után sóvárgó szinten rekedhetünk meg a csodavárás és az álmodozás mezsgyéjén.

 

Végezetül még egy megjegyzés: fontos a céljainkról időről-időre elmélkedni, de az álmodozás nem költözhet be a tettek megvalósításának helyébe és idejébe, különben a hőn áhított célok örökre a meg nem nyilvánult létben rekednek.

 

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a fajta szemlélet és hasonló mentalitású emberekkel szeretnél együtt fejlődni lelki és szellemi értelemben, akkor figyelmedbe ajánlom a Főnix-programunkat!

 

Száraz György

Boldog napot!

 

The post Az Új Kor újabb alapvető tévedése és annak korrigálása: A spirituális képességekről való álmodozás csapdája appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »