Az olasz parlament megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását

Az olasz parlament megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását

Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását hétfő este: az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszi.

A 18 cikkből álló intézkedéscsomagról a belügyminiszter, Matteo Salvini bizalmi szavazást kért.

A szavazáson résztvevő 238 szenátorból 160 voksolt igennel, 57 nemmel, 21 tartózkodott.

A Salvini vezette kormánypárti Liga támogatta a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciótagjai közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, így fejezve ki tiltakozásukat a migrációs intézkedésekkel szemben. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) nemmel voksolt. A szintén ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott: ezzel nem támogatták az M5S kormányát, de segítették a Salvini-törvény elfogadását.

A törvénycsomagot a képviselőház már július 25-én megszavazta.

A szavazás előtt Matteo Salvini úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy

ez a törvénycsomag “ajándék Olaszország és a világ számára”.

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy a rendelkezések erősítik a határok és a tenger ellenőrzését, valamint növelik az olasz hatóságok mozgásterét. Megjegyezte,

a szigorítás az “embercsempészeket segítő hajókra” vonatkozik.

Kijelentette, mostantól Olaszországban kevesebb Carola Racketét és több Oriana Fallacit akarnak, összehasonlítva az olaszországi partokra a hatósági tiltás ellenére június 26-án kikötő Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát a “muzulmán hódítást” ellenző elhunyt olasz írónővel.

A Matteo Salvini nevével fémjelzett úgynevezett második migrációs és biztonsági törvénycsomag a tavaly év végén hatályba lépett rendelkezéseket módosítja és szigorítja.

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok “szuperhatalmat” adnak a belügyminiszter Matteo Salvininek, aki teljesen hatáskörébe vonja az olaszországi tengereken áthaladó migránshajók feletti ellenőrzést. Legyenek ezek olasz vagy külföldi nem kormányzati szervezetek hajói (NGO), valamint kereskedelmi hajók vagy katonai hajók.

A törvénycsomag első négy cikke az Olaszországba migránsokat szállító NGO-hajókra vonatkozik. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »