Az Európai Bizottság felszólította Varsót a Velencei Bizottság ajánlásainak teljesítésére

Az Európai Bizottság felszólította Varsót a Velencei Bizottság ajánlásainak teljesítésére

A Velencei Bizottság állásfoglalásában foglaltak teljesítésére szólította fel a lengyel kormányt pénteken az Európai Bizottság szóvivője a bíróságokról szóló vitatott törvénymódosítások ügyében.

Christian Wigand közleményt juttatott el a PAP lengyel hírügynökséghez, amelyben arról számolt be, hogy a brüsszeli testület tanulmányozni fogja az előző nap kiadott állásfoglalást, és beépíti saját helyzetértékelésébe.

 

Hírdetés

Képtalálat a következőre: „Christian Wigand”

Christina Wigand – ec.europa.eu   

A szóvivő visszautalt Vera Jourová európai értékek védelméért felelős uniós biztos decemberi levelére, amelyben konzultációkra szólította fel Lengyelországot ezen kérdésben, és egyben a közös alapértékek tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta.
   
Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete a lengyel szenátusban vitára bocsátott törvénymódosítások elutasítását javasolta, hangsúlyozva, hogy azok az igazságügyi rendszer “további gyengítéséhez” vezetnének.
   
A tervezetet a parlament alsóházában (szejm) – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazták, de az ellenzéki többségű lengyel felsőház pénteken elutasította. A javaslat ezzel visszakerül a szejm elé, amely immár egyszerű többséggel újból megszavazhatja majd.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »