Az EU szerint szabálytalanok voltak Tiborcz közbeszerzései

Az EU szerint szabálytalanok voltak Tiborcz közbeszerzései

Szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban – írja a Wall Street Journal.

Az OLAF a lappal közölte: 35 projektet vizsgáltak meg, és ennek során nem csak szabálytalanságokat tártak fel, de összeférhetetlenség is történhetett. Kiderült, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy az Eliosban is tulajdonos volt. A Wall Street Journal azt írja, a magyar ügyészségnek már megküldött jelentésben azt tanácsolják, hogy hozzanak jogi intézkedéseket.

Hírdetés

A cikk szerint az Európai Bizottság egyelőre annyit közölt, megvizsgálják majd a jelentést, egyeztetni fognak a magyar szervekkel, és csak ezt követően hoznak döntést a szükséges lépésekről.

Az Eliosból 2015 májusában ugyan kiszállt a miniszterelnök veje, a West Hungária Bau (WHB) vette meg, de azt a sajtó és a piac továbbra is Tiborcz érdekeltségének tekinti.

A Wall Street Journal azt is felidézi a cikkében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy decemberi interjújában azt mondta, a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető. Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdaság elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz, egy új helyzetben is sikeres lenne – hangoztatta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »