„Az arcahi konfliktus aggaszt és megsebez engem” – Ferenc pápa levele egy örmény érsekhez

„Az arcahi konfliktus aggaszt és megsebez engem” – Ferenc pápa levele egy örmény érsekhez

„Ismerem az örmények fájdalmát és a ti oldalatokon állok” – fejezte ki Ferenc pápa aggodalmát a Hegyi Karabahban (Arcah) zajló események miatt. Október 11-én kelt, Kiszag Murádjánnak, Argentina és Chile örmény apostoli érsekének szóló levelét a Buenos Aires-i Világosító Szent Gergely-székesegyházban tartott ökumenikus imádságon hozták nyilvánosságra október 14-én.

„Az arcahi konfliktus aggaszt és megsebez engem” – írta Ferenc pápa október 11-én kelt kézzel írt levelében, melyet Kiszag Murádjánnak, Argentina és Chile örmény apostoli érsekéhez címzett. Az egyházfő levelét a Buenos Aires-i Világosító Szent Gergely-székesegyházban tartott ökumenikus imádságon olvasták fel, amelyen Hegyi-Karabah békéjéért imádkoztak.

Az imádságon részt vett Mario Poli bíboros, Buenos Aires érseke; Pablo León Hakimian, a Naregi Szent Gergely Egyházmegye püspöke; az Argentin Keresztény Egyházak Ökumenikus Bizottsága (CEICA) képviselői; Ester Mkrtumyan örmény nagykövet, valamint a helyi örmény közösség vezetői.

„Azon a vasárnapon, amikor híre jött a háború kitörésének, épp testvéremet, II. Garegin katholikosz-pátriárkát láttam vendégül. Beszélgettünk róla, és közösen imádkoztunk, aztán visszaindult Jerevánba. Én az Úrangyala után a Szent Péter téren az erkélyről imádságra hívtam a híveket a dél-kaukázusi régióért. Később az Államtitkárság és együttműködő partnereink diplomáciai úton is megkezdték a munkát. Kedves Testvérem, ismerem az örmények fájdalmát és a ti oldalatokon állok. Imádkozom értetek és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy elkerülhető legyen a katasztrófa.”

Azerbajdzsán szeptember 27-én támadta meg Hegyi Karabahot, a fegyveres konfliktus azóta is tart. A felek október 10-én és 17-én humanitárius tűzszüneti megállapodást kötöttek, ám a fegyvernyugvás a tűzszünet megsértése miatt meghiúsult. Hegyi-Karabah a Szovjetunió idején Sztálin döntésének következtében került Azerbajdzsánhoz, a kommunista diktatúra időszakában az örmény keresztény templomok hatvan éven keresztül zárva voltak, pap először csak az 1980-as évek végén léphetett be a régióba. A területet jelenleg 100 százalékban örmények lakják.

Hírdetés

Örményország a világon elsőként vette fel a kereszténységet. A 7. században önállóvá vált az Örmény Apostoli Egyház, azonban 1996. december 13-án Szent II. János Pál pápa minden örmények katholikoszával, I. Gareginnel közös krisztológiai nyilatkozatot adott ki, amely a két egyház hitközösségének megszakítatlan folyamatosságáról tanúskodik.

Ferenc pápa 2016-ban tett apostoli látogatást Örményországban, ahol az 1915. évi örmények elleni népirtás másfél millió vértanújának emlékművéhez is ellátogatott.

Szöveg: Garaguly István

Forrás és fotó: En.armradio.am

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »