Amerika hercege

Amerika hercege

Kedden volt 40 éve, hogy elhunyt John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja, a western legendája, „A herceg”.

Marion Robert Morrison néven született 1907. május 26-án az Iowa állambeli Wintersetben. Kaliforniában nőtt fel, egyetemre sportösztöndíjjal került. A híres filmsztár, Tom Mix meccsjegyekért cserébe nyaranta kellékesi állást szerzett neki a Fox filmstúdiónál, itt barátkozott össze a nála tíz évvel idősebb, szintén ír származású John Ford rendezővel, akivel két évtized alatt csaknem két tucat filmet forgatott. Ford kisebb szerepeket osztott rá, majd 1930-ban beajánlotta az első hangos western, A nagy ösvény főszerepére. A film ugyan megbukott, de ő a pályán maradhatott, sőt a John Wayne művésznév mellé fizetésemelést is kapott. Számtalan B-kategóriás film után megint Fordnak köszönhetően lódult meg pályája, 1939-ben a Hatos fogat revolverhőse az igazi filmsztárok sorába emelte. Ettől kezdve szinte csak főszerepeket kapott, 250 filmje közül 140-ben írták az ő nevét a legnagyobb betűvel a plakátra, ami világrekord, a mozikban csak Clark Gable nevével adtak el több jegyet.

A filmtörténetbe a John Forddal forgatott western-trilógiával írta be nevét: Az Apacserőd, a Sárga szalagot viselt és a Rio Grande mind a műfaj klasszikusa. A westernek legnagyobb csillagát hórihorgas, 193 centi magas alak, a szúrós szemekbe húzott kalap, az elmaradhatatlan (47-es méretű) csizma, lassú beszéd és mély hang jellemezte. Igazi terepe a western maradt, ebben a műfajban mintegy 90 filmben szerepelt. Az üldözőkben húgát kereste magányos harcosként, elszánt seriffként harcolt a Rio Bravóban, szereplője volt a parádés szereposztású, monumentális A vadnyugat hőskora című eposznak. Az amerikai mitológia egyik kulcseseményét feldolgozó Alamóban hősiesen védte hazáját, a texasi erődöt a mexikói túlerő ellen – az alkotást, amelynek egy személyben volt a producere, rendezője és főszereplője is, 1960-ban Oscar-díjra jelölték.

Hírdetés

Pályafutása csúcsára A félszemű seriffjével ért fel 1969-ben, alakításáért előbb Golden Globe-, majd Oscar-díjat nyert. Utoljára 1976-ban A mesterlövész című westernben volt látható rákos, idős cowboyként, aki megleckézteti az összes gonoszt. Ekkor már az életben is nagybeteg volt, utoljára 1979 áprilisában az 51. Oscar-gálán jelent meg nyilvánosan, ő adta át A szarvasvadász alkotóinak a legjobb filmnek járó szobrocskát.

A hívő protestáns – nem tudni, miért – még áttért a katolikus vallásra, és 1979. június 11-én halt meg tüdő- és gyomorrák következtében. Azt szerette volna, ha a sírján a „Feo, fuerte y formal” (Ronda volt, erős és méltóságos) felirat áll, de ezt a kívánságát a mai napig sem teljesítette senki.

Három házasságából (mindig spanyol ajkú feleséget választott) hét gyermeke született, akik közül kettő színész lett.
Wayne soha nem titkolta markánsan konzervatív nézeteit, a McCarthy-féle kommunistaellenes időszakban propagandisztikus filmeket forgatott, kevéssé kollegiális módon többeket feketelistára tetetett. Emiatt számos ellensége akadt, Sztálin állítólag utasítást adott meggyilkolására, egyszer a filmgyár területén akadályoztak meg egy merényletet ellene. Teljes mellszélességgel állt ki a vietnámi háború mellett, de a nyílt politikai szerepvállalást elutasította. 2015-ben Texas államban születésnapját emléknappá nyilvánították, de a kaliforniai parlament egy évvel később elutasította a hasonló kezdeményezést Wayne vitatható tettei és megnyilvánulásai miatt.

Neveztek el róla konzervnyitót (mert „mindenre képes”), repülőteret, és számos szobra áll Amerika-szerte. Szülővárosában emlékét múzeum őrzi, és természetesen szobra is áll, amely az elmaradhatatlan cowboykalapban ábrázolja. Életében és halála után is több volt, mint egyszerű filmsztár, maga volt a tiszta lelkű és legyőzhetetlen Amerika. Emléktárgyaiból többször rendeztek jótékony célú árverést, melynek bevételét a nevét viselő rákalapítvány kapta, és a nézők még halála után is rendszeresen beszavazzák minden idők legnagyobb filmcsillagai közé. (MTI, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »