A válás témájáról szerveztek tanácskozást a Pécsi Püspöki Bíróságon

A válás témájáról szerveztek tanácskozást a Pécsi Püspöki Bíróságon

A Pécsi Püspöki Bíróság munkatársai félévente találkozót tartanak. Az október 30-i ülés a hagyományos módon zajlott, a főtéma viszont kevésbé volt szokványos, de annál fontosabb kérdéseket járt körbe.

Magyarországon a házasságok mintegy fele válással végződik – olvastunk már pozitívabb felütést, de a statisztika ettől még igaz. Hogy mi ennek az oka? Nagy talány, az azonban biztos, hogy a jogi szféra képviselőinek döntő szerepük van a kérdésben. Mivel egy csonka család hatással van a benne élő gyermekekre, a közvetlen környezetre és a jövőre, fontos, hogy a válókeresetekkel kapcsolatos ügyek lélektani oldala is időről időre terítékre kerüljön. Ennek jegyében tartottak idén ősszel ülést a Pécsi Püspöki Bíróság munkatársai. A találkozón a bírósági helynök, a helynökhelyettes, a jegyző, a bírák, illetve a kötelékvédők ülték körbe az asztalt, amely felett számos érdekes felvetés, valamint megállapítás is elhangzott.

A megbeszélés címe ez volt: A család mint rendszer. „A bíróságunkon zajló házassági köteléki perek mindegyikében családokkal foglalkozunk; döntéseink a nagycsalád valamennyi tagjára hatással vannak, ezért különösen fontos, hogy megvizsgáljuk ezt a témakört” – mondta Fehér Andrea bírósági munkatárs a találkozó összegzése során.

Az általa moderált előadáson felmerültek az egyén életszakaszváltásai és az ezekhez kapcsolódó kihívások. Középpontba került a serdülőkorban lévő fiatalok helyzete is, melyet az identitás kérdése, a normákhoz és az értékekhez történő alkalmazkodás egyaránt meghatároz. „A fiatalkori sérülések, nehézségek, traumák döntően befolyásolják a szubjektív társadalmi beilleszkedési igényt; a személyes életállapot minőségét és milyenségét is. Mindezek következményei pedig a társas kapcsolatokban, jelesül a házasságban bontakoznak ki leginkább” – utóbbi megállapítás akár magyarázatként is szolgálhat a kamaszok párválasztási szokásainak alakulására.

Hírdetés

A találkozó résztvevői többféle családfogalommal is megismerkedtek. „Felvázoltuk a család elsődleges funkcióit, a rendszer szintjeit, elemeit és a benne élő tagok kapcsolati hálóját. Beszéltünk a család struktúrájáról, az alrendszerekről, azok feladatiról és a családtagok kommunikációjáról. Szóba jöttek konfliktuskezelési mintázatok és a családi élet szakaszai” – ismertette Fehér Andrea.

A közös tanácskozás egyik kiemelt pontja volt az apa–gyermek kapcsolat fontossága, annak következményei, a védőháló szerepe és megtartó ereje. Hangsúlyos területként említették a résztvevők a stressz okozta változások eredetét (generációs tabuk, elvárások, hiedelmek, traumák) és a jelenben zajló következményeit, amelyek a család életútja során bontakoznak ki (születések, betegségek, halál). Végül – egy gyakorlati feladatot megelőzően – a válás lélektani hatásairól volt szó, ami a családtagok mindegyikét érinti.

A jövőben miként alakul a fenti statisztika? Nem lehet tudni, de abban biztosak lehetünk, hogy sok múlik a jelen döntésein. Ezért is érdemes újra és újra feleleveníteni Szent II. János Pál pápa szavait: „Az emberiség jövője a család jövőjétől függ.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »