„A tűz még nem aludt el”

„A tűz még nem aludt el”

Színvonalas megemlékezést tartottak tegnap este a Párkány melletti Nánán, ahol a Trianon 90. évfordulójára emelt emlékkőre most, a 100. évfordulón egy Nagy-Magyarországot formázó márványtábla került, József Attila idézettel.

A Csemadok, az MKP a Szülőföldért polgári társulás és a Limes Anavum szervezésében megvalósult emlékezésen Dániel Erzsébet szervező üdvözölte az egybegyűlteket.

Elmondta, ott, ahol most állunk, elődeink jóvoltából Országzászló lengett, később erre az oszlopra kerültek fel a község háborús áldozatainak nevei, akik a HAZÁÉRT haltak meg, ahogy azt a felirat is jelzi.

Itt található a kitelepítés emléktáblája, de itt van kőbe vésve annak a tíz nánai fiatalnak a neve is, akiket 1919-ben a cseh légiósok a megszállás elleni védekezésük miatt falhoz állítottak és lelőttek.

Ezek is mind Trianon tragikus szeletei. Emellett áll az a kőtömb, amire a mai napon márványtábla került egy József Attila idézettel:

Hírdetés

Ha eljő az idő – a sírok nyílnak fel, Ha eljő az idő – a magyar talpra kel, Ha eljő az idő – erős lesz a karunk, Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!

A táblát Sindár György nánai kőfaragó készítette.

A megemlékezés szónoka, Popély Gyula történész professzor lendületes beszédében úgy fogalmazott, a trianoni békeparancs elfogadása felett nem lehet napirendre térni, mert velünk élő folyamat, mely ritkítja sorainkat, zülleszti népünket.

Fóthy Zoltán esperes atyával a jelenlévők együtt imádkozták a Magyar Püspöki Kar a trianoni döntés után kiadott imáját és a Miatyánkot. 

Közreműködtek: Vercserka Péter tárogató művész, Morvai Viktória és Szulényi Valéria versmondók, Bohák Emese, Pálmai József, ifjabb Zsákovics László énekes, a helyi kisiskolások és a helyi éneklőcsoport.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »