A tehetséges diákokat ünnepelték

Szombaton a kimagaslóan teljesítő alap- és középiskolás tanulókat ünnepelték Komáromban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által megrendezett Felvidéki Tehetségnap keretei között.

„Az esemény központi szereplői a tehetséges tanulók voltak. Szövetségünk célja példaként bemutatni a kortársaikhoz képest átlagon felüli képességekkel rendelkező gyermekeket” – mondta a Felvidék.ma kérdésére Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke. Hozzátette: a speciális képességekkel rendelkező tanulók sikeresen kamatoztatják adottságaikat, ezzel gyarapítva a magyar közösség sikereit is.

Mint elmondta: kétéves időközönként értékelik az egyéni tehetségeket, illetve a csoportosan kimagaslóan teljesítő diákokat. A hagyományt követve idén az egyéni teljesítményt ünnepelték. Jövőre a csoportok tehetségét díjazzák majd Tornalján.

Hét kategóriában jelölhették az ifjú tehetségeket, melyek a következők: természettudomány, képzőművészet, társadalomtudomány, zene, magyar nyelv és irodalom, mozgás és sport, illetve előadóművészet – sorolta Fekete Irén.

Idén a szövetséghez 45 iskolából több mint száztíz egyéni jelölés érkezett be. Az értékelő bizottság nyolcvanötöt javasolt elismerésre. A természettudományi kategóriában 19 díjazott volt, magyar nyelv és irodalomból 18 tanulót tüntettek ki. Az előadóművészeti kategóriában 26 ifjú tehetséget értékeltek.

Hírdetés

A versenyeredményeken kívül díjazták továbbá azokat a tehetségeket is, akik országos, nemzetközi fesztiválokon mérettek meg, többségük színházakban, filmekben szerepel, vagy énekesként lép színpadra.

Az esemény keretében Bajor Péter, a budapesti Magyar Tehetségsegítő Szervezet Szövetség (MATEHETSZ) ügyvezetője tartott előadást Milyen támogatásokra van szüksége a tehetséges diákoknak? címmel. A rendezvényen kiosztásra került a Tehetségnagykövet Díj is. Korpás Éva, Vadkerti Imre után az idén Écsi Gyöngyi vehette át a díjat.

Mindezek mellett az SZMPSZ elnöke kifejtette: „Ugyan az összes magyar tanintézményt megszólítottuk, ennek ellenére kevés iskola jelzett vissza. Remélhetően eljön az az idő, amikor az oktatási intézményeink nagy része bekapcsolódik az értékelésbe, hiszen rengeteg tehetséges diákunk van Felvidék-szerte.”

Mint hozzátette:

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »