A szlovén államfő nem jelöl ideiglenes miniszterelnököt

Borut Pahor szlovén elnök arról tájékoztatta a nemzetgyűlést, hogy nem jelöl ideiglenes miniszterelnököt a két hete leköszönt kormányfő, Miro Cerar helyébe, és április 14-én hozza nyilvánosságra döntését az előrehozott választások időpontjáról – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) kedden.

Borut Pahor hozzátette, hogy amennyiben a parlamenti képviselők összegyűjtenek legkevesebb tíz aláírást, még jelölhetnek ideiglenes miniszterelnököt. Április 14-én jár le az alkotmányban biztosított határidő, amelyen belül a parlamenti képviselők az átmeneti időszakra miniszterelnök-jelöltet állíthatnak.

Mint mondta, a parlament jelenlegi összetételének úgyis hamarosan lejár a mandátuma, ezért egy ideiglenes kormányfő megválasztásának nem volna értelme.

Arról, hogy mikor lesznek a választások, még nem hozott döntést, mert további konzultációkat tervez a politikai pártok vezetőivel – mondta. Lehetséges időpontként május 27-ét és június 3-át jelölte meg.

A menetrend szerinti választások június 10-én lettek volna.

Cerar lemondása után ügyvivő mininiszterelnökként vezeti a kabinetet utódja megválasztásáig.

Miro Cerar két hete, rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Miro Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségesé vált kormánya egyik legfontosabb projektjének kivitelezése. A kormányfő arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

Elemzők szerint mindazonáltal Miro Cerar taktikai lépésre szánta el magát, amikor lemondott, hogy a választások előtt “felrázza” azokat a választópolgárokat, akik 2014-ben rá szavaztak. Az ügyvezető kormányfő pártja, a balközép Modern Közép Párt (SMC) ugyanis az elmúlt években nagyon sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg a politikai tömörülések népszerűségi listáján csak a negyedik helyen áll, 8,1 százalékkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »