A rendőrség akár otthonunkban is ellenőrizheti a karantén betartását

A Hnonline-nak nyilatkozott Peter Kovařík, ideiglenes rendőrfőnök miképp ellenőrzik majd a kijárási tilalom betartását a tömeges tesztelés után. A rendőrfőnök szerint, nem kötelező, de jó ha van nálunk igazolás a munkaviszonyunkról, egyszerűbb lesz a rendőr dolga.

Peter Kovařík elmondta, hogy elsősorban nem a munkába járók ellenőrzése a cél, hanem az, hogy akinek vesztegzár alatt kell maradni, az maradjon is ott, illetve aki kimegy az utcára, az védje magát és a körülötte lévőket szájmaszk viselésével.

Nem azért kell viselni a szájmaszkot, mert félünk a rendőr büntetésétől, hanem védeni szeretnénk a környezetünkben lévőket, csökkentsük a járvány terjedését.

Az elmúlt hétről elmondta, hogy 2500 szabálysértést jegyeztek.

Nagyjából 1600 esetben a karantén megsértését, 406 esetben a nyitvatartási idő túllépését.

Hírdetés

A tesztelésről elmondta, hogy a rendőrség felkészült, hogy mintegy 4 ezer helyszínen ott legyen. Erre meg van az állományuk a szükséges tartalékkal is, hiszen az elmúlt hétvégén sokan kiestek az előtesztelésen a rendőri állományból.

A halottak napjáról elmondta, hogy ellenőrizni fogják a temetőket, de nem állítanak minden temető elé egy rendőrautót.

A tesztelés utáni ellenőrzésről elmondta, hogy

joguk lesz becsengetniük azokhoz, akiknek otthoni karantén lett elrendelve. Óvta azokat, akik abban spekulálnak, hogy otthoni nyomdán hamisítanak egy tesztelési igazolványt, mivel a nyomtatványon hamisítás elleni jelek vannak. Ez már jóval komolyabb törvénysértés, mintha nem volna szájmaszkja.

A rendőrkapitány azt is elmondta, hogy nem lesz néjegyzékük azokról akik nem mentek tesztelésre, ezért segítené a munkájukat, ha a munkaadók megkövetelnék a negatív teszteredmény felmutatását. Ezt még az egészségügyi törvény nem szabályozza, hogy milyen esetekben kellene igazolni a negatív teszteredményt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »