A pozsonyi repülőtér tudomásul veszi a Monopóliumellenes Hivatal döntését, a büntetést időben térítik

A pozsonyi repülőtér tudomásul veszi a Monopóliumellenes Hivatal döntését, a büntetést időben térítik

A Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) vállalat vezetősége tudomásul veszi a Monopóliuemellenes Hivatal (PMÚ) döntését és a megadott határidőig befizeti a kiszabott, 127 ezer euró összegű pénzbüntetést – számolt be róla a TASR hírügynökségnek Veronika Ševčíková, a pozsonyi repülőtér szóvivője.

A PMÚ egy közigazgatási eljárás során döntött arról, hogy a vállalat a “full VIP Service” nevű pótdíj bevezetésével és alkalmazásával 2016. július 1. és 2017. augusztus 31. között visszaélt domináns helyzetével, ezért a fenti összegű büntetéssel sújtották a repülőteret. A pótdíjat minden utasnak be kellett fizetnie, aki használta a közforgalmú légiközlekedési terminált. 

Ševčíková emlékeztetett, hogy a VIP termninált Szlovákia EU-elnökségének kezdetén nyitották meg. A pótdíj magában foglalta a terminálon való korlátlan tartózkodást, az intézkedési eljárásban nyújtott teljes körű segítséget, a frissítőt, a csomagok szállítását, a terminál előtti ingyenes parkolást, illetve a wi-fi hálózat használatát.

A repülőgép vezetősége úgy döntött, hogy 2017. szeptember 1-től a „full VIP” szolgáltatás opcionális lesz, a terminálon való áthaladásért így már nem kell fizetni – tájékoztatott Ševčíková.

Hírdetés

A pozsonyi repülőtér üzemeltetője még 2016 júliusában vezette be az átlagon felüli, VIP-szolgáltatásokért fizetendő pótdíjat a közforgalmú légiközlekedési terminálon. A pótdíjat minden olyan felszálló utasnak ki kellett fizetnie, aki ezen a terminálon áthaladt.

Ez azt jelenti, hogy az átlagon felüli VIP-szolgáltatásért fizetett pótdíjat azoknak az utasoknak is kiszámlázták, akik nem tartottak igényt ilyen szolgáltatásra és nem is használták ki azt. A terminálra való belépésért más típusú pótdíjat kell kiszabni – figyelmeztetett Adriana Oľšavská, a PMÚ szóvivője.      

A PMÚ döntése szerint az M. R. Štefánik repülőtér visszaélt domináns helyzetével azáltal, hogy aránytalan feltételeket támasztott. A versenyellenes eljárást 2017. augusztus 31-ével számolták fel. A repülőtér ezt kovetően kérvényezte a konfliktusrendezési eljárást, melynek keretében az eredetileg kiszabott büntetést a PMÚ 30%-kal csökkentette, így lett a végösszeg 127 ezer euró.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »