A nép ügyvédje szerint túlzsúfoltság és személyzethiány jellemzõ a pszichiátriai kórházakra

A nép ügyvédje szerint túlzsúfoltság és személyzethiány jellemzõ a pszichiátriai kórházakra

Ellenőrzést tartott a nép ügyvédje az ország több pszichiátriai kórházában, és az előzetes jelentés arra utal, hogy a vizsgált egészségügyi intézmények túlzsúfoltak.

Violeta Niculescu, az ombudsmani hivatal családjogi, valamint fiatalokkal, nyugdíjasokkal és fogyatékos személyekkel foglalkozó szakértője arról számolt be, hogy a megvizsgált pszichiátriai kórházakban a túlzsúfoltság bizonyult az egyik fő problémának, de gondot okoz a személyzethiány is.

A jelentés arra is rávilágít, hogy sok helyen törvénytelen módszereket alkalmaznak az ápoltak mozgásban való korlátozására, a lakhatási körülmények pedig számos esetben a minimális követelményeknek sem felelnek meg. Gondot okoz az is, hogy sok esetben a páciensek indokolatlanul hosszú időt töltenek az intézményben, mert család vagy más, intézményes alternatíva hiányában nincs hova kiutalni őket.

Hírdetés

A mentĂĄlis egĂŠszsĂŠgre vonatkozĂł jogszabĂĄlyok nem rendelkeznek kĂźlĂśn a pszichiĂĄtriai intĂŠzmĂŠnyekről ĂŠs a biztonsĂĄgi intĂŠzkedĂŠsekről, ĂŠs nem is kezeli kĂźlĂśn ezek kĂśltsĂŠgeit, a szemĂŠlyzet nem elegendő, az egĂŠszsĂŠgĂźgyi minisztĂŠriumnak nincs arra vonatkozĂł rendelkezĂŠse, hogy mely pszichiĂĄtriai kĂłrhĂĄzak jogosultak a pĂĄciens hozzĂĄjĂĄrulĂĄsa nĂŠlkĂźli beutalĂĄsokat vĂŠgezni, nincsenek egysĂŠges tĂĄmpontok alapjĂĄn kidolgozott eszkĂśzĂśk a pszichiĂĄtriai beteg erőszakossĂĄgĂĄnak vagy tĂĄrsadalmi veszĂŠlyessĂŠgĂŠnek megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra – mutat rĂĄ a jelentĂŠs.

A nép ügyvédje több ajánlást megfogalmazott a helyzet javítása érdekében. Ezek között szerepel például, hogy a büntetőjog hatásköre alá eső pszichiátriai betegeket az egészségügyi minisztérium, illetve a belügyminisztérium struktúráinak közös alakulatai ügyeljék fel a kórházon kívül (például a tárgyalóterembe vezető úton) ; a személyzet képzésben részesüljön az emberi méltóság tiszteletben tartására, illetve a veszélyes helyzetek kezelésére; az orvosi, illetve ápolói személyzet pedig védelemben részesüljön, amikor olyan beteget lát el, aki kárt tehet testi épségében.

Az ombudsman szerint ugyanakkor kĂźlĂśn fejezetekre kell vĂĄlasztani a pszichiĂĄtriai intĂŠzmĂŠnyrendszerre, illetve a biztonsĂĄgi intĂŠzkedĂŠsekre vonatkozĂł jogszabĂĄlyokat.

Renate Weber, a nép ügyvédje úgy nyilatkozott: külön összegekkel kellene támogatni a pszichiátriai intézetek gondozottjai, illetve alkalmazottjai méltóságának megőrzését célzó intézkedéseket.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »