A német kormány észak-afrikai országok és Georgia biztonságos származási országgá nyilvánítását javasolja

A német kormány észak-afrikai országok és Georgia biztonságos származási országgá nyilvánítását javasolja

A német kormány szerdai ülésén úgy határozott: biztonságos származási országnak kell tekinteni Tunéziát, Marokkót, Algériát és Georgiát, ezért az erről rendelkező jogszabály módosítását javasolja.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint egyrészt emberségességre, másrészt viszont rendteremtésre is szükség van a kérdésben. A kormány azért javasolja, hogy minősítsék biztonságos országnak a kérdéses államokat, mert az onnan érkezők döntő többségének menedékkérelmét amúgy is megalapozatlanként utasítja el a menekültügyi hivatal. A kabinet azzal érvel: ha a menekültügyi eljárás során a kérvények legalább 95 százaléka megalapozatlan, akkor az adott országban nincs üldöztetés, következésképpen biztonságos.

A biztonságossá nyilvánított országokból érkező emberek esetében gyorsabban lefolytatható a menekültügyi eljárás és a kiutasítás is.

Seehofer szerdai sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy természetesen minden ügyben egyéni vizsgálat lesz, és akiről bebizonyosodik, hogy bár biztonságos országból származik, de hazájában mégis veszély fenyegeti, menedéket fog kapni.

A három észak-afrikai országot már tavaly is megpróbálta biztonságossá nyilváníttatni a német kormány, de a javaslat akkor a német parlament felsőházában elbukott. A Bundesrat ugyanis a tartományok képviselőiből áll, és az alsóházban többséggel rendelkező konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció ott kisebbségben van. A baloldali és zöld képviselők alapvetően az emberi jogok ottani helyzete, kiemelten a homoszexualitás büntethetősége miatt ellenzik, hogy Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságossá nyilvánítsák.

A jelenlegi szabályozás értelmében Németország biztonságos származási országnak tekinti az Európai Unió összes tagállamát, Ghánát, Szenegált, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Szerbiát, Montenegrót, Albániát és Koszovót.

MTI

The post A német kormány észak-afrikai országok és Georgia biztonságos származási országgá nyilvánítását javasolja appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »