A munkanélküli fiatalok elhelyezkedését, illetve vállalkozásának beindítását támogatják

A munkanélküli fiatalok elhelyezkedését, illetve vállalkozásának beindítását támogatják

A munkaügyi tárca augusztus 3-tól újabb projektek megvalósításába kezd, főleg a munkanélküli fiatalok elhelyezkedési esélyeinek javítása érdekében. Ezekre összesen több mint 30 millió eurót szánnak. A „Sikeresen a munkaerőpiacon“ nemzeti projekt folytatásáról van szó, mely a fiatal munkanélküliek (29 éves korig) támogatására irányul, akiknek eddig még nem volt rendszeres munkájuk.

Ennek keretén belül a munkahivatalok azon munkáltatóknak, akik legalább kilenc hónapra munkát biztosítanak egy munkanélkülinek, hat hónapon keresztül maximum havi 638,40 euró pénzbeli hozzájárulást fizetnek az alkalmazott béréhez.

A projekt hozzáadott értékét a fenntarthatóság adja, mivel a munkáltató köteles fenntartani a kialakított munkahelyet még legalább azon időszak feléig, ameddig a támogatásban részesült.

A projekt további részét képezi azoknak a munkanélküli fiataloknak a támogatása, akik egyéni vállalkozásba kezdenek. Ők a saját vállalkozásuk beindításához 3500 eurót kapnak a munkahivataltól. Ennek fejében kötelezniük kell magukat, hogy ezt a tevékenységet legalább egy évig folytatják. „Ennek a projektnek a keretén belül közel 2500 fiatal (29 éves korig) állástalant kívánunk támogatni“ – hangzott el a tájékoztatóban.

Hírdetés

A tárca segíteni kíván az említett korosztálynak az álláskeresésben is. Az erre irányuló projekt keretén belül (Reštart pre mladých UoZ 2) bérhozzájárulást kérhetnek a munkahivataltól, amennyiben maguk találnak munkát. Az első hat hónapban havonta 126,14 eurót, a következő hat hónapban 63,07 eurót kaphatnak. „Ezzel arra szeretnénk őket ösztönözni, hogy fogadják el az alacsonyabb bért kínáló munkalehetőséget is. Ilyen módon csaknem 1200 állástalant tudunk támogatni“ – állítja a tárcavezető.

„Támogatást indítunk a legkevésbé fejlett járásokban is, ahol magas a nyilvántartott munkanélküliek aránya, ezúttal is az egyéni vállalkozásba kezdőkre összpontosítva“ – folytatta. Az Út a munkaerőpiacra 2 elnevezésű projekt keretén belül támogatás kérhető az egyéni vállalkozói tevékenység működtetéséhez, különböző ágazatokban.

Amennyiben legalább két évre garantálják tevékenységük fenntarthatóságát, a munkahivatal két tételben 5600 eurós támogatást nyújt nekik“ – tette hozzá Krajniak. Ilyen támogatásban a tervek szerint közel 440 állástalan részesülhet.

Idén július 20-tól azok a munkáltatók, akik 29 évesnél fiatalabb munkanélkülit
szándékoznak alkalmazni és gyakorlati felkészítésben részesíteni, támogatást kérhetnek a munkahivataltól az így alkalmazott személy bérére és mentorálására is.

Ennek feltétele, hogy új munkahelyet teremtenek a számára legalább hat hónapra, illetve meghatározatlan időre, miközben pénzügyi hozzájárulásban maximum kilenc hónapon át részesülhetnek. A bérhozzájárulás összege a munkavégzés árának 95 százaléka lehet, maximum 784,16 euró. A mentorokra fejenként 98,02 eurót kaphat a munkáltató. A munkahivatal hozzájárul a személyi munkavédelmi és munkaeszközök, szerszámok beszerzéséhez is, maximum 71,92 euróval.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »