A Lorettói Kápolna lépcsője – Különös, csigaspirál szerkezet

A Lorettói Kápolnát nem csupán mítoszok övezik, de még egy rejtély fátyla is beburkolja. Különféle országokból látogatták és csodálták meg ezt a szokatlan, csiga alakú, spirállépcsőt, amely egy csodához kapcsolódik.

Santa Fe-ben található az Amerikai Egyesült Államokban a manapság múzeumként és esküvői kápolnaként használt Lorettói Kápolna, azonban eredetileg 1873-ban római katolikus templomként épült, amikor Jean-Baptiste Lamy érsek (1814-1888) felkérte a nagy hírű francia építészt, Antoine Mouly-t és fiát, Projectus-t a kápolna megtervezésére.

 

A Loretta-nővérek. Ismeretlen a készítője.

 

A „Fényesasszonyunk” (vagy Fényes Miasszonyunk) nevű kápolna gótikus stílusban épült. Nap mint nap használták a Lorettói Akadémia diákjai és nővérei, amíg az iskola 1968-ban be nem zárt.

 

A Lorettói Kápolna leginkább elbűvölő része a híres, „csodálatos” spirál lépcső, amiben az emberek gyönyörködnek. Javarészt fából készítették, s szegek helyett fa csapokkal és enyvvel rögzítették.

A 6,1 méter magas kórusgalériáig magasodó lépcső két teljes 360 fokos fordulatot tesz a szerkezeti alátámasztását ellátó központi oszlop nélkül. A lépcső igazán lenyűgöző és kivívja a modern ácsok elismerését.

„Ez egy olyan pazar műalkotás, ami ácsmesterként megszégyenít engem. Bravúr lenne modern eszközökkel egy ilyen lépcsőt létrehozni. Belegondolni is merész, hogy miként építettek egy ilyen csodát durva kézi szerszámokkal, elektromosság nélkül és minimális forrásokkal” – közölte Tim Carter ács.

 

A Lorettói Akadémia 1904-ben, melyben középütt helyezkedik el a kápolna. Credit: Public Domain, Internet Archive Book Images

 

A Lorettói Nővérek annyira elégedettek a lépcsővel, hogy díszvacsorát szerveztek annak az ácsnak a tiszteletére, aki elkészítette. Azonban, mihelyt a lépcső elkészült, a férfi nyom nélkül eltűnt. Soha semmilyen fizetségért nem folyamodott, s az apácáknak még arra sem volt idejük, hogy leróják neki a köszönetüket. Ki lehetett ez a rejtélyes férfi, aki csak úgy köddé vált? Azt beszélik, hogy az apácák Szent Józsefre gyanakodnak, vagy olyasvalakire, akit ő küldött a lépcső elkészítésére.

 

A Lorettói Kápolna spirállépcsője. Credit: Public Domain

 

Egy legenda szerint a lorettói nővérek több építővel is konzultáltak, viszont egyikükkel sem tudtak megállapodni a járadékról. Az apácák kilenc teljes napon át imádkoztak Szent Józsefhez, az ácsok védőszentjéhez. Az utolsó napon váratlanul egy idegen toppant be hozzájuk, s felajánlotta, hogy elkészíti a lépcsőt. Csupán egyszerű szerszámok álltak a rendelkezésére, de ennek ellenére a végeredmény több volt, mint megkapó. Munkája végeztével kámforrá vált, és soha többé nem látták viszont.

Nem könnyű megfejteni, mi is történt valójában, mivel az akkori beszámolók ellentmondtak egymásnak.

 

Hírdetés

A lépcsőt csodának titulálták, mivelhogy hiányzik a lépcsőpillére, avagy a központi oszlopa, ami általában támaszték gyanánt szolgál és a spirális lépcsőket stabilizálja. Ebből következik, hogy nem nyilvánvaló a súlytartás módja.

Ezzel együtt a konstrukciót vizsgáló modern tudósok azt állítják, hogy a lépcsőt a tartógerendái támasztják meg. Ez ugyanaz az építési technológia, amit a modern lépcsőkénél is alkalmazni szoktak. A Lorettói Lépcső egyetlen eltérése az, hogy minden egyes tartógerenda spirálként csavarodik.

 

 

Talán sohasem fogjuk megtudni e történet mögött rejlő igazságot, azonban bizonyossággal állíthatjuk, hogy ez a csodáltunkra méltó ősi építészet egyik figyelemre méltó példánya.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/11/01/legend-of-the-loretto-chapel-staircase-unusual-helix-shaped-spiral-construction/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A Lorettói Kápolna lépcsője – Különös, csigaspirál szerkezet appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »