A közmédia karácsonyi műsorajánlója

A közmédia karácsonyi műsorajánlója

A közszolgálati csatornák változatos műsorkínálatukkal gazdagítják a nézők és a hallgatók ünnepét. A palettán közvetítések, a karácsonyhoz illő filmek, összeállítások szerepelnek.

December 24-én a Kossuth rádió „A születés misztériuma” című műsora Budapesten a Rózsák terén álló Szent Erzsébet templomba látogat. Varga Zoltán plébános évek óta megrendezi a karácsonyi misztériumi játékot az oda járó gyerekekkel és fiatalokkal. A történet mindig ugyanaz: megszületik a Megváltó. De minden évben más szereplő szemüvegén keresztül figyeljük a történéseket. Idén a napkeleti bölcsek közül Gáspár látószögéből élhetjük át az eseményeket (9.30). Ezt követően a római katolikus szentmisét a fővárosi Herminamezői Szentlélek-plébániatemplomból közvetíti a rádió. „A kereszténység az elfogadás művészete – hirdeti szentbeszédében Pajor András plébános. – Azáltal vagyunk Isten kegyelmi ajándékainak nyitott lelkű elfogadói, hogy bátrabban merjük önmagunkat, és magunkon keresztül a megtestesült Igét is továbbajándékozni.” (Kossuth 10.04.).

A Református ifjúsági műsorban a Csopaki Református Általános Iskola tanulói karácsonyi betlehemes játékkal kedveskednek a nézőknek. Biztos ez az Úrnak terve, hogy Jézus itt szálljon földre, a pásztorok tanyáján, Betlehemnek pusztáján” – hangzanak Mária ajkáról a veretes szavak (Duna 10.00). A Református magazin Steinbach Józsefet látja vendégül. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke advent üzenetéről és Krisztus születéséről osztja meg gondolatait (Duna 10.30).

Koradélután, a Jézuskára várva összeállítás az ünnepi mesék világába kalauzolja el a hallgatókat. Talán sokakban felvetődött, miért van annyi szomorú mese, s a felolvasott gyermektörténetek csodálatos világa miért szorult háttérbe? (Kossuth 14.30)

„A kettétört fenyő karácsonya” műsor – Benkei Ildikó szerkesztésében – a hívő emberek szorgalmáról tesz tanúbizonyságot.  A reformáció 500. évfordulójára Erdélyben öt új templomot építettek fel szorgalmas és életképes gyülekezetek. Kerelőszentpálon, mintegy jelként, egy kettétört fenyő tartja a szószéket (Kossuth 19.00).

Hans Falladának, a Mi lesz veled, emberke? szerzőjének egyik legszebb novellája a Kiskarácsony, amelyben három kisgyerek, egy skandináv népszokást felelevenítve, díszít fel egy karácsonyfát az állatoknak (Kossuth 19.30).

A Bartók Rádió Tóka Ágoston orgonaművész és az Angelica Leánykar hangversenyét közvetíti. A válogatásban többek között felcsendül Kodály Angyalok és pásztorok című műve, Liszt Három királyok indulója a Krisztus oratóriumból és a kora barokk szerző Giulio Caccini Ave Mariája (19.35)

A századfordulón született Szirmai Rezső halálának félszázadik évfordulójára az elmúlt évben emlékeztek az irodalomkedvelők. A kiváló újságíró-író legnagyobb sikerét a Senki karácsonyfája című hangjátékával aratta. A karácsonykor börtönbe kívánkozó, szeretetéhes szerencsétlen ember figuráját Sinkovits Imre alakítja (Kossuth 21.00).

Hírdetés

Mirjam nővér és a Manilában működő ACAY misszió komoly krízisben levő fiatalokkal foglalkozik. A sokszor évekig előzetes letartóztatásban sínylődő fiatalkorúakat nemcsak keresztény pasztorációval segítik, hanem kognitív pszichoterápián alapuló módszertannal is. A Szeretet arcai című film be kívánja mutatni azt a hitből fakadó mély elkötelezettséget és erőt, mely az nővérek munkájából fakad, s mellyel fiatalok életét mentik meg nap mint nap (M2-Petőfi 21.10).

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően Ferenc pápa nem éjfélkor kezdi a karácsony vigíliáján bemutatandó szentmisét, hanem korábban. A műsor szakértője és a pápai beszéd fordítója Dr. Török Csaba teológia professzor (Duna World 21.15).

A nézők a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház éjféli miséjébe kapcsolódhatnak be. A szertartást Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálja (Duna 24.00).

Két műalkotás is Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel. A Legyetek jók, ha tudtok című, immár klasszikussá vált, nagyszerű színészeket felvonultató mozi a híres betétdala nyomán vált világszerte ismertté (Duna 20.35).

A másnapi, A mennyországot választom című filmben a főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli (M5 17.00).

Karácsony napján a Karácsonyi evangélikus istentiszteletet Szolnokról közvetítik. Igét hirdet Győri Péter Benjamin esperes, a gyülekezet lelkésze (Kossuth 10.04.).

A vasárnapi Református istentiszteletbe a Debreceni nagytemplomban kapcsolódhatnak be a hívek (Duna 11.00).

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők. A „Városnak és a Világnak” küld évente két alkalommal különleges pápai áldást Róma püspöke. Előtte elmondott békeüzenete ma aktuálisabb, mint valaha (Duna 12.00).

Minden nézőnknek és hallgatónknak boldog karácsonyt kívánunk!


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »