A jemeni húszik ismét rakétákkal lőtték Szaúd-Arábiát

A jemeni húszi síita lázadók vasárnap ballisztikus rakétákkal támadást hajtottak végre a szaúd-arábiai Dzsizán városa ellen, a Rijád vezette katonai koalíció az SPA szaúdi hírügynökség szerint hat lövedéket megsemmisített a levegőben.

Korábban az Irán támogatását élvező jemeni lázadók szóvivője arról számolt be, hogy a húszik tíz Badr-1 típusú ballisztikus rakétát lőttek ki a dzsizáni repülőtér ellen. Az illetékes emellett azt állította, hogy a támadásban több tucat ember vesztette életét, illetve sebesült meg. Mint mondta, a jemeni polgárháború kezdete óta nem hajtottak végre ilyen nagy szabású műveletet, amelyben ennyi közepes nagyságú ballisztikus fegyvert vetettek volna be.

Hírdetés

„A húszi milíciák drónokkal és ballisztikus rakétákkal elkövetett támadásai a civilek ellen … agressziónak, terrorizmusnak és háborús bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi humanitárius jog értelmében” – jelentette ki Turki al-Malki ezredes, a szaúdi vezetésű koalíció szóvivője.

Az elmúlt hónapokban az abhai és a dzsizáni reptér és más szaúdi létesítmények is többször váltak a húszik célpontjává.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A háborúban – a sajtóban közölt összesítések szerint – emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »