A CIA igazgatója múlt héten Kim Dzsong Unnal találkozott

A CIA igazgatója múlt héten Kim Dzsong Unnal találkozott

Donald Trump amerikai elnök szerdán megerősítette, hogy Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelenlegi igazgatója – és Trump külügyminiszter-jelöltje – a múlt héten találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Az eseményről elsőként hírt adó The Washington Post című amerikai napilap korábban arról számolt be, hogy a titkos találkozóra húsvét hétvégéjén került sor.

Trump a Twitteren azt írta, hogy az összejövetel zökkenőmentesen zajlott, és jó viszony alakult ki a felek között.

Az elnök jelezte, hogy elkezdték kidolgozni az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó részleteit. Erre jelenlegi állás szerint május végén vagy június elején kerülhet sor. Ez lesz az elő csúcstalálkozó az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai háború óta.

Az amerikai vezető azt követően egyezett bele a találkozóba, hogy dél-koreai tisztségviselők átadták Kim erre vonatkozó kezdeményezését, illetve a Koreai-félsziget atommentesítése iránti elkötelezettségének üzenetét.

“A nukleáris leszerelés remek dolog lesz a világnak, de Észak-Koreának is!” – örvendezett a Twitteren Trump.
 

Hírdetés

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Phenjan teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul felhagyna atomprogramjával. Kritikus hangok azonban megkérdőjelezték Észak-Korea őszinteségét a kérdésben, mert szakértők szerint a nukleáris program a rezsim túlélésének egyik záloga.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea nem tart fenn hivatalos diplomáciai viszonyt egymással, ami megnehezíti a kapcsolatfelvételt a phenjani és a washingtoni kormány között. Korábban is előfordult már, hogy az amerikai hírszerzés szolgált közvetítőként a felek között.

Az Észak-Korea egyetlen nagyhatalmi szövetségesének számító Kína üdvözölte a közvetlen kapcsolatfelvételt Washington és Phenjan között. 

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Peking reméli, hogy a két fél politikai úton fogja megoldani a Korea-félszigeten tapasztalható feszültségeket, és elkészíti a békéhez vezető útitervet.

A két Korea gyakorlatilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950-53-as konfliktust nem békeegyezmény, csak fegyverszünet zárta. A békekötés lehetősége lesz az egyik kiemelkedő témája Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-i találkozójának Kim Dzsong Unnal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »