A brazil elnök fia nyitotta meg hazája kereskedelmi képviseletét Jeruzsálemben

A brazil elnök fia nyitotta meg hazája kereskedelmi képviseletét Jeruzsálemben

Eduardo Bolsonaro, a brazil elnök, Jair Bolsonaro fia ma Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök jelenlétében Jeruzsálemben megnyitotta Brazília kereskedelmi érdekképviseletét. A brazil elnök már a megválasztása előtti napokban megígérte, hogy áthelyezi hazája nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, de eddig erre nem került sor. Az ifjabb Bolsonaro a mai megnyitón az édesapja üzenetét közvetítve kijelentette, hogy a brazil nagykövetség átköltöztetésére 2020-ban kerül sor – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.

Magyarország példáját követve Eduardo Bolsonaro, a Brazil Parlament Külügyi és Biztonsági Bizottságának elnöke, a brazil elnök, Jair Bolsonaro fia ma megnyitotta hazája kereskedelmi érdekképviseletét Jeruzsálemben. A képviseletet ünnepélyes megnyitásán Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök is jelen volt. Az ifjabb Bolsonaro átadta édesapja, a brazil elnök üzenetét, amelynek lényege a következő: amiképpen azt Jair Bolsonaro 2018-ban, elnökké választásakor megígérte, Brazília mindenképpen áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az elnök fia azt mondta Netanjáhunak, hogy erre 2020-ban kerül sor.

Hírdetés

Donald Trump elnök 2018-ban elsőként költöztette át az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, majd őt nemsokára követte a közép-amerikai Guatemala. Akkoriban nagy lelkesen Paraguay is gyorsan áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálembe, de a szállítók alig rakták le a bútorokat, már fordulhattak is vissza Tel-Avivba, mert a dél-amerikai ország „meggondolta magát”, és külképviseletét gyorsan vissza is költöztette Tel-Avivba… Az izraeli kormányfő sokáig abban reménykedett, hogy a nagy barát példáját Európában Csehország, de legfőképpen Magyarország követi majd, ám végül mindkét ország jeruzsálemi kereskedelmi érdekképviselet nyitásával igyekezett megnyerni a zsidók jóindulatát. Néhány hónappal ezelőtt az időközben megbuktatott Viorica Dancila oláh miniszterelnök is megígérte a zsidóknak a román nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezését, ám ezt a szándékot Klaus Iohannis államelnök keresztülhúzta.

A fentebb említett országokat az Európai Unió következetes politikája – vagy esetleg valami más is – akadályozza abban, hogy nagykövetségüket átköltöztessék Jeruzsálembe. A nem EU-tag Brazília, akárcsak Paraguay valószínűleg intést, fenyegetést kaphatott valahonnan, s ez lehet az oka annak, hogy Jair Bolsonaro is húzza-halasztja a korábbi ígéretének teljesítését. Mindenesetre, Eduardo Bolsonaro a brazil kereskedelmi érdekképviselet megnyitóján Jeruzsálemben kijelentette: „Mielőtt elindultam Izraelbe, beszéltem Jair Bolsonaro elnökkel (a saját édesapjával – H. J.), aki azt mondta, hogy szándékában áll áthelyezni a nagykövetséget Jeruzsálembe, s ezen a téren vállalt kötelezettsége továbbra is érvényes. Ő meg is teszi ezt”, jelentette ki az ifjabb Bolsonaro, majd közölte: „Előbb vagy utóbb a Hizbulláhot is terrorszervezetnek nyilvánítjuk”.

Eduardo Bolsonaro nem először jár Izraelben. Turistaként már 2016-ban a testvérével, Carlos Bolsonaróval együtt ellátogatott a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államába. A három évvel ezelőtti szentföldi látogatásukkor Carlos az izraeli Moszád nevű titkosszolgálat, míg Eduardo az izraeli hadsereg logójával ékesített pólóban feszítve fényképezkedett Jeruzsálem utcáin.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »