1990 tavaszán az új magyar kormány a Nemzeti Megújhodás programjában …

Bayer Zsolt, az ECHO TV munkatársa a Magyar Nemzetben megjelent írásában az kérdezte: Ki az a Mosonyi Emil?
Lezsák Sándor kimondta Mosonyi Emil nevét.

Hírdetés

„1990 tavaszán az új magyar kormány a Nemzeti Megújhodás programjában bejelentette, hogy az egész Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer (Projekt) „tévedés” volt, és ezért a lehető legkorábbi időpontban tárgyalásokat kezdeményez a csehszlovák kormánnyal „ a károk jóvátételére és megosztására””. Az idézet a Hágai Nemzetközi Bíróságnak 1997. szeptember 25-én meghozott ítéletéből származik.
Az MDF kormány Miniszterelnöke Antall József, akinek a sógora Mosonyi Emil, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki a Magyar Királyi Vízerőhivatal vezetőjeként Kállay Miklós miniszterelnök és Bornemissza Géza közlekedési miniszter megbízásából 1942-ben jelölte ki a nagymarosi vízlépcső helyét, amelyet a Duna –kör sztálinista műnek kiáltott ki.
Lezsák Sándor a Lakitelek Alapítvány kuratóriumi elnöke kertjében 1987. szeptember 27-én alakult meg az MDF. Lezsák 1994. áprilisa óta országgyűlési képviselő. Lezsákot 2004. június 21-én – nem sokkal az európai uniós választásokat követően, saját politikai stratégiájának képviseletére – Lakitelek-munkacsoportot alapított. Október 27-én kizárták az MDF-frakcióból. A november 8-i plenáris ülésen bejelentett kizárástól független képviselőként folytatja törvényhozói munkáját, ezért december 20-án rendészeti bizottsági tagságától meg kellett válnia. A 2006. évi országgyűlési választásokon Bács-Kiskun megye 3. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól a nemzetbiztonsági bizottság tagja, illetve 2006. június 8-tól az Országgyűlés alelnöke.
Miért kötjük össze Lezsák személyét a fentiekkel?
Mert Leszák Sándor, 2008. szeptember 6-án Lakitelken a Duna- Tisza csatornáról sorra került rendezvényen kimondta Mosonyi Emil nevét, és ez sokakat bátorításra ösztönöz a reális zöldek értesülése szerint.
Az esemény kapcsán emlékeztetünk arra is, hogy 2006-ban a Kormány javaslatára Sólyom László kénytelen volt Mosonyi Emilnek Széchenyi díj oda ítélésében közreműködnie.
Sólyom első nekifutásában megkérdőjelezte Mosonyi kitüntetését Széchenyi díjjal.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »