101 új azonosított fertőzött Szlovákiában

101 új azonosított fertőzött Szlovákiában

Tegnap összesen 2042 mintán végezték el a vizsgálatot, ebből 101 pozitívnak bizonyult. Az újonnan azonosított fertőzöttek közül 16 személy 60 év feletti – jelentette Igor Matovič (OĽaNO) szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányfő hozzátette, hogy a kivizsgált romatelepek közül eddig ötben azonosítottak fertőzötteket, legalább 31-et. A tesztelést csak azokon a személyeken végezték el, akik külföldről érkeztek vissza az országba.

Szlovákiában 1044 romatelep van, ahol muszáj elvégezni a vizsgálatot – mondta Matovič.

Hírdetés

„Ők nem tehetnek erről, úgy, ahogy a többi ember sem, akik megfertőződtek” – szögezte le a kormányfő azzal, hogy erről az előző kormány tehet, akik nem írták elő kötelezően a hazatérő állampolgárok állami karanténba való helyezését.

Matovič élesen bírálta elődjét, Peter Pellegrini (Smer) korábbi miniszterelnököt, aki elmondása szerint olyan „ajándékot” hagyott hátra, amelyből örülhetünk, ha kilábalunk.

A kormányfő ugyanakkor türelemre és felelősségteljes viselkedésre intett. Köszönetet mondott a munkájukért a hadsereg orvosainak és a rendőrségnek.

Ján Mikas országos tiszti főorvos megjegyezte, Szlovákia még nem nyerte meg a koronavírus elleni küzdelmet. Úgy véli, a következő két-három hét megmutatja, hogy állunk, és hogy vissza lehet-e vonni a kormányzati intézkedéseket. Hozzátette, fontos, hogy betartsuk az intézkedéseket, és hogy minél több emberen elvégezzék a tesztet. Mikas szerint a marginalizálódott csoportokra kell összpontosítani.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »