Bukarest pápalátogatással ünnepelné az egyesülés centenáriumát

A román diplomácia intenzív és sikeresnek tűnő tárgyalásokat folytat a Vatikánnal Ferenc pápa meghívásáról Erdély és Románia egyesülésének századik évfordulójára – értesült a Magyar Nemzet.

A napilap több egymástól független – magyar és román – forrásból is úgy értesült, hogy a katolikus egyházfő romániai látogatása jelenleg szinte biztosnak tűnik, egy magyar forrás szerint még a végleges időpont a kérdés, és elképzelhető az is, hogy az út végül 2019 elejére csúszik majd.

A Magyar Nemzet cikke szerint a budapesti külügyminisztériumhoz eljutott információk alapján ugyanakkor Ferenc pápa útját szándékosan úgy szerveznék meg, hogy magyar (katolikus) kegyhelyeket ne keressen fel a szentatya. Ezt magyar részről a lap szerint egyértelműen magyarellenes gesztusként értékelik. Egy minisztériumi informátor a lapnak elmondta: a magyar diplomácia még némi ellen-lobbival is megpróbálkozott, a siker esélye nélkül.

„A pozícióink jelenleg kifejezetten gyengék a Vatikánban. Ferenc pápa nem csak azt nem felejti el, hogy a magyar kormánynak mi az álláspontja menekültügyben, de a magyar katolikus vezetés is a konzervatív, így a pápával inkább szemben álló táborhoz tartozik, nyilván ez sem jön jól egy ilyen helyzetben” – mondta az ügy részleteire rálátó forrás a lapnak. A Magyar Nemzet hozzáteszi: Bukarestben már most komoly előkészületek folynak, hogy Erdély elcsatolása centenáriumának komoly
nemzetközi visszhangot adjanak.

Mint arról a Krónika beszámolt, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia szeptemberben Nagyváradon tartott őszi plenáris ülésén döntöt arról, hogy meghívót küldenek Ferenc pápának a romániai katolikus püspökök annak érdekében, hogy látogasson el az országba. Eegyébként elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999. május 7–9. között, a vizit pedig azért is számított történelminek, mert személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje egy többségében ortodox vallású országba. Az ortodoxok lobbijának betudhatóan azonban II. János Pál Erdélyt nem kereste fel.

A pápalátogatás legutóbb 2015-ben, Klaus Johannis államfő vatikáni útja alkalmából került ismét terítékre. Az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota a tavaly májusi vizit kapcsán jelentette be, hogy Ferenc pápa elfogadta Johannis meghívását Romániába, a látogatás időpontja azonban nem ismeretes, erről később diplomáciai úton egyeztetnek a felek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »