Vizuális emlékezés a kitelepítések szenvedéstörténetére

Vizuális emlékezés a kitelepítések szenvedéstörténetére

A Kitelepítések 70 című vándorkiállítás újabb állomására, Illésházára érkezett, ahol a február 12-i megnyitót követően a közönség a képzőművészeti alkotásokat a helyi kultúrházban február 27-ig tekintheti meg.

A kiállítás megtekintése előtt Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke történelmi áttekintést adott azokról az eseményekről és nagyhatalmi döntésekről, amelyek következményeként 1946-47-ben sor került a felvidéki magyarság kitelepítésére. Érzékeltette az északi elcsatolt területeken élő magyarság Trianont követő és a csehszlovák–magyar lakosságcsere utáni helyzetét is.

Kalita Gábor, a Pozsonyi Magyar Galéria kurátora a közönségnek elmondta, hogy a kiállítás témája e szomorú történelmi igazságtalansághoz kapcsolódó eseményeket dolgozza fel. Mint rávilágított, az emlékezet megőrzése szükséges, és a képzőművészet egy olyan eszköz, amellyel ezt meg lehet valósítani.

Hírdetés

A mintegy ötven művész így alkotta meg papíron, vásznon, szoborkompozíción, digitális megjelenítésben vagy fotón a lelket megérintő veszteség fájdalmait.

A kiállítás értékét pedig igazán tartalmassá a közönség egyéni érzései, meglátásai teszik. A gyűjteményes tárlat anyaga egy eszköz, amely ablakot nyit a vizuális emlékezésre.

Az alábbi verset erre az alkalomra írta egy helyi képviselő, Farkas Gábor.

További felvétel a megnyitóról megtekinthető ITT


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »