Vidnyánszky: Egyedülálló lenne a Városligeti Színház a gyerekek számára

Vidnyánszky: Egyedülálló lenne a Városligeti Színház a gyerekek számára

A montázson a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkára visszaépíteni tervezett Városligeti Színház látható a régi-új helyén (Fotó: MTI/Városliget Zrt.)

A Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti építési szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg.

Egyedülálló helyszín lenne a gyerekek számára a Városligeti Színház – mondta Vidnyánszky Attila szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Magyar Teátrumi Társaság elnöke bízik abban, hogy a szakma véleménye hatni fog, és megvalósulhat a beruházás.

A Nemzeti Színház igazgatója annak kapcsán beszélt a Városligeti Színház visszaépítéséről az Ötvenhatosok terére, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti építési szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg.

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri nyílt levélben Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését a Fővárosi Önkormányzat.

Az MTT nyílt levelében felidézik, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. Az épületet 1951-ben bontották le, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítottak és leköveztek, és kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.

Hírdetés

Vidnyánszky Attila kiemelte: fantasztikus az infrastrukturális háttere a magyar színjátszásnak, világviszonylatban is különleges adottságaink vannak, az elmúlt években komoly felújítások kezdődtek el és fejeződtek be vidéki és fővárosi színházaknál.

Budapesten egyetlen terület igényelne még fejlesztést: a gyerekszínház.

Vidnyánszky Attila szerint érthetetlen, hogy miközben egyetlen fát sem kellene kivágni, mégis a zöld területekre hivatkozva akadályoznák a beruházást (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Városligeti Színház az eredeti tervek alapján épülne újjá, korszerű belső térkialakítással, háromszáz férőhellyel. „Összekapcsolva a ligettel, egyedülálló helyszín volna” – mondta, és hozzátette: fájdalmas és érthetetlen számukra, hogy miközben egyetlen fát sem kellene kivágni, mégis a zöld területekre hivatkozva akadályoznák a beruházást. Hiszi azt, hogy ez a szakma általános véleménye, és bízik abban, hogy ez hatni fog.

Vidnyánszky Attila beszélt az MTT-nek a színházi élet újraindulásáról megfogalmazott ajánlásairól is. Elképzeléseik szerint szeptember közepétől indulhatna az új évad, komoly elmaradásaik vannak a nézők felé, az előadásokat pótolni kell.

Szeretnék hinni, hogy júliustól a szabadtéri színházak elindulhatnak, teljes értékű szezon kezdődhet.

A közönség elhelyezéséről a külföldön is bevált technikákat említette, amelyek átvehetők, és hajlandó a magyar szakma is ilyen intézkedéseket megvalósítani, de abban bízik, hogy erre már nem lesz szükség.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »