Véget ért a lévai Reviczky Festőakadémia

Véget ért a lévai Reviczky Festőakadémia

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Reviczky Festőakadémia 2020. augusztus 2-án Simon M. Veronika és Szentpéteri Tóth Márta, Kunst Meister festőművészek közös tárlatmegnyitójával vette kezdetét.

2020 augusztusának első teljes hetén a lévai Reviczky Ház látta vendégül Simon M. Veronika grafikus és festőművész – a közelmúltban már Olaszországban és Horvátországban is vendégeskedő – akadémiáját. A Reviczky Festőakadémia egy mindenki számára ingyenes örömfestéssel indult, amelynek a lévai és környékbeli érdeklődők is részesei lehettek, megismerkedve többek között az olajfestészet eszközeivel és az ecsetkezeléssel. Az örömfestés mintegy húsz résztvevője a költségtérítéses festőakadémiába is aktívan bekapcsolódott.

Az akadémia résztvevői a foglalkozások során lévai vonatkozású alkotásokat készítettek, különböző technikákkal. Így készült el a lévai halastó és a vár ábrázolása, de egy boros csendéletet is megalkottak.

– mondta el kérdésünkre az akadémia művészeti vezetője, Simon M. Veronika.

A helyi vár rotundájában megtartott borkóstoló is megihlette az alkotókat. Itt tudták meg, hogy két évvel ezelőtt volt annak a 700. évfordulója, hogy írásos dokumentumban először említették Lévát. Az ennek a tiszteletére palackozott hétszáz üveg bor egyikéből kortyolgatva jött a boros csendélet megfestésének ötlete.

Hírdetés

– tette hozzá a festőművész.

A Reviczky Festőakadémia diplomaosztó ünnepségét augusztus 5-én tartották. A résztvevők nevében egy-egy festményt ajándékoztak többek között a Reviczky Társulás elnökének, Urbán Zoltánnak, a társulás kiállításokért felelős projektmenedzserének, Péter Józsefnek és természetesen a rendezvény házigazdájaként lelkesen sürgő-forgó Ševeček Juditnak.

Az akadémia utolsó napján egy különleges technikát, az ún. ghost drawingot sajátították el, mintegy levezetésként. Az alkotók talán ezt élvezték a legjobban… A csütörtök délelőtti program folyamán voltak, akik – ezt a gyors technikát alkalmazva – három-négy képet is festettek.

– árulta el a programok inspiratív hatását kiemelve az akadémia legfiatalabb résztvevője, Molnár Ibolya.

Az akadémiát jövőre Erdélybe vinnék el, de – amint azt a lévaiak érdeklődését és szeretetét hangsúlyozva Simon M. Veronika is megfogalmazta – annyira sikeresnek tartották a lévai állomást, hogy mindenképpen tervezik az ide történő visszatérést is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »