Váta „erkölcsi jóvátételt” kapott, a Transindex később dönt a fellebbezésről

Váta „erkölcsi jóvátételt” kapott, a Transindex később dönt a fellebbezésről

Másodfokon a felperes Váta Lóránd színművész javára döntött a bíróság a Transindex kiadója és volt főszerkesztője ellen indított sajtóperben. A hírportál fellebbezhet az ítélet ellen – erről az indoklás függvényében döntenek. A színművész a Krónika kérdésére „erkölcsi jóvátételként” értékelte a döntést.
Elismerte a becsületsértés és rágalmazás vádját a Váta Lóránd kolozsvári színművész által a Transindex hírportál ellen indított sajtóperben hozott másodfokú ítéletében a Kolozsvári Ítélőtábla. Ebben részben módosította az ügyben első fokon hozott döntést

1000 lejre csökkentve a színművész által követelt 50 ezer euró erkölcsi kártérítést, ugyanakkor fellebbezési lehetőséget is biztosít a hírportálnak.

Mint ismeretes, Váta Lóránd, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze becsületsértés és rágalmazás vádjával indított pert a Transindex portál kiadója és volt főszerkesztője, Kulcsár Árpád ellen. A színművész a Transindexen 2017. októberében megjelent két cikk nyomán perelte be a portált kiadó Média Index Egyesületet, a csíkszeredai Média Net Kft.-t, illetve Kulcsár Árpád volt főszerkesztőt, aki az eset miatt mondott le tisztségéről. A színművész 50 ezer euró erkölcsi kártérítést követelt.

A Transindexen az akkoriban világszerte nagy hullámokat keltő

#MeToo mozgalom hevében jelent meg a két cikk, amelyekben szexuális zaklatóként állították be Váta Lórándot úgy, hogy neki nem adtak lehetőséget a megszólalásra.

Váta a cikk alá írt Facebook-hozzászólásban cáfolta a vádakat, amelyeket rágalomnak, személye nyilvános lejáratásának, magánélete kiteregetésének és a nyilvánosság előtti meghurcolásnak tartott, és közölte, hogy jogi lépéseket tesz.

Az ügyben a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) becsületbírósága is állást foglalt, kimondva: cikkeiben a Transindex megsértette az újságírói etikát.

Az etikai testület lejárató kampánynak minősítette az írásokat, és felkérte a Transindex főszerkesztőjét, hogy nyilvánosan kérjen elnézést

„az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt” színésztől. Ezek után Kulcsár Árpád lemondott a főszerkesztői tisztségéről, egy ideig Magyarországon, az Azonnali hírportálnál dolgozott, majd később visszatért Kolozsvárra, és jelenleg is a Transindex újságírója.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »