Úton az Összetartozásunk követei

Páratlan szépségű volt zúzmarás fáival a kanyargós, dimbes-dombos Vály-völgye január 24-én. A felsővályi kultúrházban gyűltek össze a környék oktatási intézményeinek a képviselői, akik átvehették a budapesti Szent László Társulat Összetartozásunk ajándékait.

Idén újra Gömörben is ajándékozott a Szent László Társulás. Ezúttal Alsóvály, Gömörmihályfalva, Kálosa, Méhi, Naprágy, Kövecses és Hanva intézményei részesülhettek játékokban, mesekönyvekben és édességben. A szállítást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két autóval biztosította. Gömörből keletre, Bodrogközbe: Budaházára, majd Nagytárkányba és Perbenyikre utazott az ötfős csapat Czibolya Gábor, a Szent László Társulat elnöke vezetésével.

Czibolya Gábor a Felvidék.ma-nak elmondta, a Szent László Társulat az Összetartozásunk ajándékainak gyűjtését 2005-ben kezdte, s ennek a követeivé váltak. Budapesten több mint 30 helyszínen vannak gyűjtőpontok, iskolákban, plébániákon, ahol meghirdetik, hogy határon túlra lehet ajándékozni.

Kifejtette, van olyan plébános, aki már sokadik éve 30 kg szaloncukrot vesz azért, hogy abból jusson a Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe és Vajdaságba is. Vannak olyan iskolák, ahol az osztályok versengnek, ki gyűjt többet. Az ajándékok, tisztálkodási szerek eljutnak a gyermekotthonokba. A kárpátaljai családoknak három tonna tartós élelmiszert sikerült eljuttatni. A Felvidékre pedig játékokat, mesekönyveket és édességet hoztak. S mindez a trianoni békediktátum 100. évfordulóján még inkább felerősödik.

„Szándékosan olyan falvakba megyünk, melyekre kevesebb figyelem irányul. Ezzel is az összetartozásunkat szeretnénk kifejezni. A Nemesradnóton született költővel, Pósa Lajossal együtt valljuk: magyarul tanított imádkozni anyám, és szeretni téged gyönyörű szép hazám”– mondta a résztvevőknek Czibolya Gábor.

Adányi László a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében a résztvevőknek gyermeküdültetési lehetőséget is felkínált.

Hírdetés

Ennek alapján 6 és 10 éves kor közötti gyerekek 4 kísérővel Lichteinsteinben háromhetes tanulmányúton vehetnek részt.

A rendezvényen az alsókálosi kisdiákok kedves műsorral lepték meg a budapesti vendégeket és a pedagógusokat.

A találkozót megtisztelte jelenlétével Mag Fodor Enikő, a rimaszombati Tompa Mihály Központ irodavezetője, a Magyar Közösségi Összefogás listájának egyik gömöri képviselőjelöltje, aki örömének adott hangot, hogy közösen tudjuk a felvidéki magyar családokat segíteni.

A jótékonysági akció résztvevőinek munkálkodására és útjára Nt. Nagy Andrea hanvai lelkésznő kért áldást és mondott köszönetet a megajándékozottak nevében.

„A nemzeti összetartozás évében nagy ajándék számunkra, hogy a gömöri régiót választották és ilyen sok mindennel megajándékozzák a gyermekeket. Tudjuk, hogy milyen jó ajándékot adni, de nagyon jó ajándékot kapni is, s hiszem azt, hogy az ovisok vagy iskolások nagyon fognak örülni” – mondta.

Az összejövetelt a Szövetség a Közös Célokért társulás rimaszombati területi irodája és a Rákóczi Szövetség Gömörben társulás szervezte. A gyűjtés és ajándékozási akció felett idén is a budapesti Rákóczi Szövetség vállalta a fővédnökséget.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »