Újabb fejlemények a korondi hulladéktömörítõ megépítésének ügyében

Újabb fejlemények a korondi hulladéktömörítõ megépítésének ügyében

Folytatják a korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás korábban bírósági perek miatt leállított építését, miután a hatóságok és az ítélőszék törvényesnek minősítette az építési engedélyeket. A korondi önkormányzat által utólag megvásárolt és a megyei tanácsnak felajánlott terület esetében felmerült helyszíncserét pedig megvétózták. A beruházás a 46 millió euró összértékű, európai uniós pályázati forrásból finanszírozott Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer része, amelyet a feltételek értelmében 2020-ig kell működőképessé tennie a megyének. Az esettel a Transindex is foglalkozott korábban.

A projekt két hulladéktömörítő és -átrakó állomást tartalmaz, a korondin kívül Csíkszeredában működik majd még hasonló, utóbbi már elkészült. Az említetteken kívül további hat szelektívhulladék-gyűjtő udvar – Csíkszentsimonban, Balánbányán, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Székelykeresztúron és Szentegyházán – tartozik még a hulladékgazdálkodási rendszerbe, valamint harminc gépjármű: homlokrakodók, szemétszállító autók, illetve nagykonténeres járművek. A projekt részeként Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Borszéken és Maroshévízen bezárták a nem EU-konform hulladéklerakókat, Gyergyóremetén pedig létrehozták a megyei hulladéktárolót. Ezt 1,8–2 millió tonnás kapacitásúra tervezték, mostanáig az első, 370 ezer tonnányi vegyes hulladék tárolására szolgáló cellát építették meg. Emellett része a rendszernek egy 27 ezer tonna/év kapacitású, a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék válogatására szolgáló sor, valamint egy 23 ezer tonna/év kapacitású, természetesen lebomló anyagoknak kialakított komposztálóhely.

Időközben az is kiderült, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zsarolás, fenyegetés és megvesztegetés gyanújával folytatott eljárást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Katona Mihály, Korond polgármestere, a megyei tanács főjegyzője, valamint a megyei integrált hulladékgazdálkodási projektben Korondon és más helyszíneken dolgozó kivitelező cégének egyik képviselője ellen. A vizsgálat eredménye viszont az lett, hogy mindössze egy „közigazgatási konfliktus” megállapítására került sor, amelyben nem történt fenyegetés a megyeitanács-elnök részéről sem, hiszen a törvényes joggal való „fenyegetés” nem minősül valódi fenyegetésnek. A DNA tehát elrendelte a vizsgálat berekesztését.

Eközben Séra Zoltán azt a döntést hozta, hogy elköltözik Korondról és Székelyföldről. Magyarországon kívánja újrakezdeni életét, mivel nem szeretne abban a környezetben tovább élni ott, ahol annyi mindent elveszített – beleértve a pert is –, és ahol ráadásul egy hulladéktároló épül szomszédságában. (Székelyhon)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »