Továbbadandó történetek az örökségről – erdélyi rendezvények a műemlékek világnapja alkalmából

Továbbadandó történetek az örökségről – erdélyi rendezvények a műemlékek világnapja alkalmából

Többek közt Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szovátán és a bonchidai Bánffy-kastélyban is szerveznek rendezvényeket a héten a műemlékek világnapja apropóján, amelyet 1983 óta április 18-án tartanak. A világnappal az épített örökség védelmére, fontosságára hívják fel a figyelmet.
Tematikus városnéző sétákkal, a műemlékekről és védelmükről szóló előadásokkal, nagyszabású szakmai konferenciával hívják fel a figyelmet az épített örökség fontosságára több erdélyi településen is ezen a héten. A Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) és az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezdeményezésére 1983 óta tartják április 18-án a világnapot, amelyhez idén többek közt Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szovátán és Bonchidán is csatlakoznak különböző eseményekkel.

„Egyes elméletek szerint az épített örökséghez az emberek kétféleképpen viszonyulnak. Akik a régiségre összpontosítanak, azok nem tartják fontosnak az épületek restaurálását, konzerválását, úgy tekintenek a történelmi korokra, mint a jelen szempontjából irreleváns, távoli időszakokra. A másik viszonyulásmód az épített örökség történelmi értékéhez kapcsolódik: itt hangsúlyos szerepet kap az emlék megőrzése, múltjának megismerése” – mondta el megkeresésünkre Újvári Dorottya művészettörténész, a kolozsvári Korzo Egyesület tagja.

Mint kifejtette, az április 18-ai világnapot annak idején azért kezdeményezték, hogy az örökség megőrzésére hívják fel a figyelmet. „Hátha így nemcsak a lábuk elé fognak nézni a járókelők, hanem feltekintenek és körülnéznek tágabb és szűkebb környezetükben egyaránt.

– fogalmazott a szakember. A kincses városban az Újvári Dorottya és más művészettörténészek által működtetett Korzo Egyesület tematikus városnéző sétát szervez szerdán, ezenkívül több, a műemlékeket felfedeztetni kívánó játékkal, így műemlékes szelfizéssel, „félrevezetéssel”, részletkereséssel és színezősökkel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy elevenebb, élőbb kapcsolat alakuljon ki az emberek és a műemlékek között.

A szocmodern szép?! A Györgyfalvi és Mărăști negyed épített öröksége elnevezésű, kétórás tematikus városnéző séta, amely szerdán 17.30-tól várja az érdeklődőket, egy „láthatatlan” örökséget mutat be az arra kíváncsiaknak.

Elmeséljük, miként épült ki Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról” – írták a Korzo Egyesület működtetői.

A művészettörténészek a világnap apropóján ezenkívül a Szelfizz egy műemlékkel! elnevezésű játékra, részletkereső versenyre is várják az érdeklődőket. Részletek a Korzo.org.ro honlapon, valamint az egyesület Facebook-oldalán találhatóak.

A világnap apropóján kétnapos, ingyenesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Marosvásárhely műemléki topográfiája projekt és a Maros Megyei Múzeum holnap és holnapután.

Az esemény az elmúlt évek művészettörténeti kutatási eredményeit ismerteti városnéző séták, épületlátogatások formájában, de lesznek előadások is a múzeum várbeli épületében.

Szerdán a közönséget többek közt A historizmustól a szecesszióig. Az egykori Hajós (Horea) utca átalakulása a régi századfordulón elnevezésű városnéző sétára várják, amelyet a Barabás Kisanna művészettörténész irányít. Ezenkívül megismerhetik az érdeklődők a Kultúrpalota szecessziós kincseit, a Toldalagi-palota és a marosvásárhelyi barokk építészet kezdeteit, a Teleki Téka történetét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »