Téma a VASÁRNAPBAN: Boldogtalan és beteg nemzedék?

Téma a VASÁRNAPBAN: Boldogtalan és beteg nemzedék?

Túlsúlyosak, vérnyomásproblémákkal, alvászavarokkal küzdenek, és hol energiaitalokhoz, hol nyugtatókhoz folyamodnak, attól függően, hogy pörgésre vagy pihenésre vágynak. Nem, nem a hatvanon túliakról, hanem az iskoláskorú gyerekekről-fiatalokról lesz szó, akiknek nagyjából egyharmada nem érzi jól magát a bőrében, noha nincs komolyabb egészségi problémája.

Ami pedig van, azt magának szerezte életmódjával, fogyasztási szokásaival és azzal, hogy akár italról, akár szexről van szó, semmiről sem akar lemaradni. A fenti megállapításra jutó Health Behaviour in School Aged Children nevű nemzetközi hálózatnak az iskoláskorúak egészségmagatartását kutató nemzetközi felmérése a szlovákiai gyermekek egészségi állapotára is kiterjedt, és az eredmény bizony nem túl biztató. A megkérdezett tízezer hazai iskoláskorú fiatal többsége szerencsére nagyjából elégedett az életével. Ám ugyanakkor majdnem felük számolt be arról, hogy időnként, egyharmaduk pedig azt válaszolta, hogy rendszeresen vannak egészségi gondjai a fejfájástól a hasgörcsön és kisebb-nagyobb baleseteken át egészen a magas vérnyomás okozta komoly rosszullétekig s a depresszióig.

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, milyen egészségügyi problémákkal küzdenek még a fiatalok; miért baj, ha nem sportolnak a gyerekek; miért alszanak keveset; milyen problémák adódhatnak ebből; mennyien cigarettáznak; hogyan lehetne egészséges fiatalokat nevelni; mire kellene odafigyelniük a szülőknek…

Kitekintő a VASÁRNAPBAN: Taktika és hajszálhíj nyomán nőelnök Európa élén

Keskeny pallón vezetett Ursula von der Leyen útja az Európai Bizottság élére, de jó pallóhoz illőn legalább rövid volt: nevét csak nemrég rántották elő az európai országvezetők, és már meg is kapta a támogatást.

A felvételek tanúsága szerint a politikában nem épp gyakran látható megkönnyebbüléssel reagált Ursula von der Leyen, amikor kiderült, hogy az Európai Parlament szűk többséggel, de bizalmat szavazott neki. A végső döntést ugyan a képviselők hozták meg, ám a csúcsjelölti rendszert a tagállamok vezetői szüntették meg vagy helyzeték jégre azzal, hogy bőven a választások után váratlanul előrántották közös csodakalapjukból az eddigi német védelmi minisztert jelöltként. Most megkönnyebbülhettek, hiszen a kétséges helyzet után az EP továbbengedte a vitatott megállapodásukat, így vígan diadalt hirdethetnek választóik előtt, végül is ez az egyik legfőbb céljuk – vagy nem mindig?

Hírdetés

Mivel foglalkozik az Európai Bizottság? Hogyan került Ursula von der Leyen a képbe? Ki is Ursula von der Leyen? Milyen nézetei vannak? Mikor veszi át a posztot Junckertől? Mire törekszik majd?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Rizsányi Attila írását.

Fesztivál a VASÁRNAPBAN: Karlovy Vary

Tüzes katlanban várta idei vendégeit Karlovy Vary 54. filmfesztiválja. Akkora hőség, mint most, soha nem tombolt még Közép-Európa legrangosabb mustráján. Még a melegforrások is felforrósodtak, a várost átszelő, helyenként harmincfokos patak most gőzölögni sem tudott, mert a levegő hőmérséklete nem engedte. Este hat óra felé vörösben úszott a Kolonnád. A napnyugta vörösében. De a fesztivál sztárjai is vörösek voltak ebben az évben. Julianne Moore, Kerekes Vica, Táňa Pauhofová és Aňa Geislerová. Négy arc, négy ország, négyféle ízlés, négyféle stílus.

Kik és honnan érkeztek a fesztiválra? Kik a mustra visszatérő vendégei? Milyen Julianne Moore? Milyen filmjei voltak a fesztiválon? Ki tért vissza két év után? Kik között szövődött barátság Karlovy Varyban? Ki tette ünnepivé a fesztivál zárógáláját?

Mindenre választ kap, ha elolvassa Szabó G. László helyszíni beszámolóját a Vasárnap már megvásárolható számában!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »