Szórványban hangsúlyosabb az örökségvédelem – díjazták a diákvetélkedő legjobbjait

Szórványban hangsúlyosabb az örökségvédelem – díjazták a diákvetélkedő legjobbjait

Kolozsváron és Déván is megtartották az Örökségünk őrei vetélkedő döntőjét a hét végén. A rendezvényeken a Kolozs megyei, valamint a szórványvidékeken tanuló diákcsapatok mutatták be az általuk örökbe fogadott műemlékeket, amelyek védelmére hívták fel a figyelmet.
Két nagyszabású döntőt tartott a hét végén az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű, az RMDSZ által szervezett mozgalom: a kincses városbeli rendezvényen a Kolozs megyei iskolák csapatai, a dévai döntőben pedig a szórványmegyék középiskolásai vetélkedtek.

A versenyen első ízben részt vevő szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapatának győzelmével zárult a Kolozs megyei döntő, amelynek keretében öt csapat mutatkozott be a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, a szórványdöntőt pedig a nagyenyedi diákok nyerték Déván.

A színpadra lépő fiatalok egy rövid produkcióban mutatták be az általuk örökbe fogadott műemléket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt. A verseny Navracsics Tibor európai uniós biztos fővédnöksége alatt zajlott.

„A diákok megmutatták, van mire büszkék lennünk, és azt is, hogy tisztában vannak azzal, közös feladatunk megőrizni és továbbadni, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A verseny érdeme, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindannyiunkkal” – értékelt Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a verseny megálmodója.

A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapata a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadta örökbe, jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. A zsűri díjazta az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum csapatát, akik a neológ zsinagógát fogadták örökbe, ők belépőket nyertek a bonchidai Electric Castle fesztiválra. A Jósika-palota örökbe fogadója, a Báthory István Elméleti Líceum csapata is nyertes lett, ők a VIBE fesztiválon vehetnek részt.

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata, akik a Báthory-Apor szemináriumot fogadták örökbe, közösen mehetnek moziba, és övék a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomag is. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Széki palotát örökbefogadó csapat nyereménye a Méra World Music fesztivál szervezői által felajánlott belépő.

A Krónika megkeresésére Riti József Attila, a nyertes csapat vezetője, a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum tanára elmondta, a tanintézetbe nemcsak szamosújvári diákok járnak, ezért a csapat igyekezett olyan műemlék épületet választani, amely mindnyájuk szívéhez közel áll.

– mondta, hozzátéve, elsőként az elemi iskolások körében népszerűsítették a kastélyt egy rajzversennyel. „Nagyon nyitottak és lelkesek voltak a gyerekek, hiszen a műemlék egyik szimbóluma, az unikornis közkedvelt. A diákok szemétszedéssel összekötött biciklitúrát is szerveztek a kastélyhoz, forgattunk egy kisfilmet is: Géher Ferenc, a kastély tulajdonosa eljött Budapestről Kolozsvárra, és elmesélte nekünk a családja történetét” – részletezte a csapatvezető.

Kifejtette, a pénteki döntőn árnyjátékot adtak elő, amelyben több mozzanatot mutattak be a Kornis család, valamint a kastély történetéből, Kereszturi Kata és Kornis Boldizsár 17. századi esküvőjétől az államosításig, Kornis Gabriella grófnő elüldözéséig. A pedagógus elmondása szerint eredeti céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a kastély rossz állapotára. „Brüsszelben is ugyanezt szeretnénk elérni: minél szélesebb körben megismertetni a kastélyt és a mostani állapotát, abban a reményben, hogy valaki majd tesz azért, hogy a helyzet megváltozzon, és visszanyerje régi dicsőségét” – tette hozzá Riti József Attila.

Fehér, Hunyad és Brassó megyei diákok mutatkoztak be szombaton a dévai szórványdöntőben, amelyet a nagyenyedi vár őrei, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai nyertek. A fél éve tartó verseny fináléjában a Tégás Gábor Elméleti Líceum dísztermében három csapat mutatkozott be: a nagyenyedi csapat, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, akik a belvárosi evangélikus-lutheránus templom őrei voltak, és a Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, a marosnémeti Gyulai Ferenc kastély örökbefogadói.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »