Szerény érdeklődés mellett győzött a jobboldal Szlovéniában

Szerény érdeklődés mellett győzött a jobboldal Szlovéniában

Az exit poll-adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.
    
A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint az SDS 24,4 százalékon áll, a másodi helyre Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) került 12,6 százalékkal. Harmadik helyen végezett közel hasonló eredménnyel Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,8 százalékkal, a Baloldal (Levica) 9,5 százalékkal és a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,3 százalékkal.
    
Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesítene az Új Szlovénia (NSi) 6,6 százalékkal, Alenka Bratusek Pártja 5,5 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5 százalékkal és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,3 százalékkal.
    
Az 1,7 millió választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket.
    
A 1631 jelöltre és 25 listára 3000 szavazókörben szavazhattak a választópolgárok. Tizenöt párt nem érte el a négy százalékos küszöböt. 
    
Az első hivatalos részeredményeket várhatóan fél kilenc után hozzák nyilvánosságra.
    
A vasárnapi szavazáson a részvétel 16 órakor mindössze 34,32 százalékos volt.

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »