Székelyföldi terrorvád: A “politikai foglyok” szabadon bocsátását követelték Kézdivásárhelyen

Székelyföldi terrorvád: A “politikai foglyok” szabadon bocsátását követelték Kézdivásárhelyen

„Igazságot Beke Istvánnak! Igazságot Szőcs Zoltánnak!” – ezt követelték szombat este a Kézdivásárhely főterén, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom öt-öt éves börtönbüntetésre ítélt két aktivistájának szabadon bocsátásáért szerveződött szimpátiatüntetés résztvevői – írja a Maszol.ro.

Az hírportál közlése szerint, Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője kifejtette: szerinte

Gaudi-Nagy úgy véli, a két elítélt férfi ügye „túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen”, ezért bejelentette, hogy a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet. Mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, de nem tartják kizártnak az amnesztia kérését sem.

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta,

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor a kézdivásárhelyi tüntetés előtt megfogalmazott állásfoglalásában kifejtette:

Beke Csilla, az elítélt Beke István felesége férje utolsó tárgyalásán elmondott szavait idézte:

A Maszol.ro információi szerint Beke Istvánt és Szőcs Zoltált a feketehalmi börtönben helyezték el egy kilencágyas cellában, amelyben összesen öten raboskodnak, négyen magyar nemzetiségűek.

Maszol.ro

Nyitókép: Maszol.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »