Serkei Gépmúzeum: egy élet munkája – képekkel

Serkei Gépmúzeum: egy élet munkája – képekkel

Pohóczky Béla nyugdíjas lelkipásztor egész életében szerette a gépeket. A gépekhez való kötődésének eredménye az általa létrehozott gépmúzeum Serkében, a Rimaszombati járás déli részén, amelyet 1995-ben tekinthettek meg először. A kiállítás ebben az évben immár huszonnegyedszer nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára.

Az atya megnyitójában melegen üdvözölte a résztvevőket. Külön köszöntötte barátait, katonacimboráit és azokat, akik mint visszajáró vendégek, minden évben eljönnek Serkébe. Beszélgetni, szórakozni, emlékezni.

A kiállítás szabadtéri istentisztelettel kezdődött, amelyet ifj. Pohóczky Béla lelkipásztor celebrált. Ezután a résztvevők megtekintették a gépeket és a sok egyéb látnivalót, amiből van itt bőven. Főleg a gyerekek nézelődtek a makettok között és kongatták a harangocskákat.

A kiállítás témája elsősorban a mezőgazdaságban használatos gépek voltak. De az érdeklődő találkozhatott szerszámokkal is a falusi élet minden területéről. A fő látványosság egy még működő gőzgép volt, amit a gépész be is indított.

Portálunk kérésére az atya elmesélte a nem egyszerű életútját, elmesélte, hogyan lett kántor, majd lelkipásztor. Sok helyen szolgálta a híveket a világban, Cleveland-tól kezdve Svájcon keresztül. Ám a honvágy nem hagyta nyugodni, hazavágyott Gömörbe.

Hírdetés

 

„Sok helyen voltam, de itthon érzem magam a legjobban.”

Elmondta azt is, hogy itthon aztán időt szentelhetett a hobbijának, véghezvihette ifjúkori álmát, kötődését a mezőgazdasági gépekhez. Létrehozott egy gépmúzeumot.

 

„Nagyon örülök, amikor látom a látogatók, a gyerekek örömét. Találkozhatok, beszélgethetek a barátaimmal, akikkel eltölthetek egy napot itt Serkében az árnyas fák alatt. Most kicsit sajnálom, hogy ilyen meleg van, úgy látom, többen hiányoznak a barátok közül. Nem baj, majd jövőre eljönnek, ha Isten is segít.” – mondja az atya nagy meggyőződéssel.

Mede Géza

Képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »