Perbe fogták Csehországban a korábbi prágai imámot. A vád: terrorizmus

Perbe fogták Csehországban a korábbi prágai imámot. A vád: terrorizmus

A prágai legfelsőbb ügyészség vádat emelt a korábbi prágai imám, Samer Shehadeh, valamint testvére és sógornője ellen terrorista cselekmények támogatásának vádjával.

A vádemelés már a bíróságon van, erősítette meg a cseh hírügynökségnek a bíróság szóvivője, Markéta Puci.

Mindhármukat azzal vádolják, hogy terrorcsoportot támogattak, terrorista propagandát  terjesztettek, és pénzelték is a terrorizmust. Amennyiben a vádak bebizonyosodnak, akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Shehadeh tavaly novembertől vizsgálati fogságban van. Külföldön fogták el, a média szerint Jordániában. A másik két személy még szökésben van.

Hírdetés

A korábban Prágában szolgálatot teljesítő imán már évekkel ezelőtt a cseh titkosszolgálat és a rendőrség célkeresztjébe került, mivel attól tartottak, hogy radikalizálódni fog. A gyanút csak erősítette, hogy híveit felszólította, hogy ne vegyenek rászt a terroristaellenes akciókban, és ne támogassák ezzel a keresztényeket.

A terrorvádat azt követően fogalmazták meg ellene, hogy két évvel ezelőtt testvérével és sógornőjével Szíriába utazott, ahol az Al-Káida egyik szervezeténél harcokban is részt vettek. A vád szerint az imám segítette őket.

A cseh sajtó rendőrségi vizsgálati anyagokra hivatkozva korábban arról írt, hogy Shehadeh felelt az információcseréért a gyanúsítottak és további szíriaiak között. Állítólag három további személy szíriai kiutazásában is részt vett, közülük egy később életét is vesztette a harcokban.

A nyomozók szerint Shehadeh pénzelte is a terroristákat, melyre az anyagiakat adakozásból, Csehországban és Szlovákiában élő muszlimoktól szerezte.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »