Pellegrini reméli, a képviselők megválasztják a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Pellegrini reméli, a képviselők megválasztják a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő reméli, a következő szavazás alkalmával megválasztják a képviselők a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet. Ezt a kormány szerdai, hernádcsányi (Čaňa) kihelyezett ülése előtt mondta a miniszterelnök.

„Hiszem, hogy ezúttal lezárul ez a végtelen történet. Fontos, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb teljes létszámmal működjön”

– mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy elegendő számú jelöltet kell Zuzana Čaputová köztársasági elnök elé terjeszteni, hogy kinevezhesse közülük a bírókat, és az Alkotmánybíróság működőképes legyen.

Hírdetés

Pellegrini támogatta a Smer-SD-nek azt a döntését, hogy ha a parlament megszavazza, a párt részt vesz a nyilvános voksoláson. A Smer-SD egyébként hosszú ideje a titkos szavazást támogatja. Az SNS és a Híd, a párt koalíciós partnerei már a nyilvános voksolásról beszélnek, bár eredetileg titkosan szavaztak. Az ellenzék kezdettől nyilvános szavazást akar.

A parlament a következő ülésén szavaz az alkotmánybíró-jelöltekről. A voksolás időpontja egyelőre nem ismert. A képviselők 16 jelölt közül választhatnak. Ez lesz az ötödik szavazás, de mindeddig nem sikerült megválasztani az összes jelöltet.

Februárban kilenc bírói hely üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kell megválasztania, akik közül a köztársasági elnök nevezi ki a hiányzó kilenc alkotmánybírót. A parlament mindeddig nem választott kellő számú jelöltet, négyen még mindig hiányoznak. Jelenleg hét bírója van az Alkotmányíróságnak, a taláros testület teljes létszáma 13.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, akkor nevezi ki a bírókat, ha a parlament teljes számban megválasztja a jelölteket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »