Orbán Viktor: Sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás. Kettéválik az európai civilizáció

Orbán Viktor: Sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás. Kettéválik az európai civilizáció

Sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 127. Kormányinfón. Rendhagyó módon a rendszeresen megszervezett magyar nemzetközi sajtótájékoztatót ma a magyar kormányfő vezette és ő válaszolt az újságírók kérdéseire is.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy decemberi közvélemény-kutatás szerint a szavazatra jogosult polgárok 52 százaléka a bevándorlást nevezte meg az EP-választások legfontosabb kérdésének. Hangsúlyozta, hogy az EU-ban eddig csak Magyarországon mondhatták el véleményüket az emberek a bevándorlásról nemzeti konzultáció útján, míg a többi uniós tagállamban erre nem volt mód.

Orbán úgy véli, hogy épp ezért a májusi EP-választások nagy lehetőséget jelentenek az európaiak számára, hogy elmondják véleményüket. Kiemelte:

Ezzel kapcsolatosan a második célt Orbán úgy fogalmazta meg, hogy a választásokra vonatkozóan a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában, de legfőképp az Európai Néppárt frakciójában.

Orbán hangsúlyozta, hogy részsikernek tekinti az ENSZ migrációs paktumáról szóló szavazás eredményét is, mely szerint 9 uniós tagállam nem szavazta meg a paktumot.

Csúcsjelölt

Kiemelte, hogy Európa-szerte közhelyszerűen beszélnek arról, hogy az Európai Bizottságban demokráciadeficit van, amelynek oka, hogy az éppen aktuális nemzeti kormányok választják meg a Bizottság tagjait. Ezért találta ki az Unió az úgynevezett csúcsjelölti rendszert (a legtöbb szavazatot begyűjtő frakció választja meg az EB elnökét).

mondta. Hangsúlyozta, hogy ma a bevándorlás az a téma, amely mélységeiben alakítja át az európai politikát.

Hírdetés

Ketté vált az európai civilizáció

A magyar miniszterelnök szerint a bevándorlás újraértelmezi a szuverenitásról folyó vitákat, mert a bevándorláspárti erők nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni. Orbán kiemelte, hogy

Hangsúlyozta:

Versenyezni a csehekkel

Magyarország jobban teljesít és ez így marad 2019-ben is – mondta Orbán Viktor Magyarország gazdasági teljesítménye kapcsán a Kormányinfón. Elmondta, hogy 2018-ban a gazdasági növekedés mértéke a jelenlegi számítások szerint 4,6 százalékos volt, az államadósság mértéke 71 százalékra csökkent, a deficit a várakozásokat felülmúlva 2 százaléknál megállt, a háztartások fogyasztása az előző évhez képest több mint 6 százalékkal nőtt, a bruttó bér és keresettömeg növekedése pedig 11 százalékos volt.

A Bloomberg  riporterének munkaerőhiányt firtató kérdésére elmondta, hogy míg 2009-ben Magyarországon 3,7 milliós volt a foglalkoztatottság, mára ez 4,5 millióra emelkedett, és hosszú távon várhatóan 4,5-5 millió között marad majd ez a mutató, ami teljes foglalkoztatottságot jelent. Hozzátette, hogy munkanélküliség szempontjából Magyarország meg akarta előzni a cseheket,

Hangsúlyozta, az a cél, hogy Európa legmagasabb foglalkoztatottsági mutatókkal rendelkező országa legyen Magyarország.

A sajtótájékoztatóról készült videó itt tekinthető vissza.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »