Operaház helyett a dómban kezdi az évadot a milánói Scala

Operaház helyett a dómban kezdi az évadot a milánói Scala

Az operaház helyett a milánói dómban lesz az első előadása – Giuseppe Verdi Requiemjével – a március óta zárva tartó Scala operaháznak.

A milánói székesegyházat és a világhírű operaházat egyszerre zárták le február 23-án a koronavírus-járvány miatt. “A dóm és az operaház is a milánóiak otthonának számít” – mondta Gianantonio Borgonovo esperes. Éppen ezért gondolták úgy az olaszok, hogy Verdi Requiemjét a koronavírus-járványban elhunyt betegek emlékének szenteli Európa legnagyobb operaháza. Olaszországban több mint 35 ezren haltak meg, több mint felük Lombardia tartományban – írta az MTI.

A milánói Scala Fotó: iStock.com/ posztos

A koncertre 600 férőhelyet tudnak biztosítani a székesegyházban. Óvintézkedésként a dóm minden hajójához külön be- és kijáratot biztosítanak. A koncertet élőben közvetíti mások mellett az olasz közszolgálati televízió. A Requiemet szeptember 7-én Bergamo, szeptember 9-én Brescia város dómjában is előadják, mindkét város a járvány által leginkább sújtott települések közé tartozik.

Hírdetés

Szeptember 12-én nyitja újra kapuit a Scala az egészségügyi dolgozóknak szentelt koncerttel: a választás Beethoven 9. szimfóniájára, vagyis az Örömódára esett, amely az Európai Unió himnusza is egyben. A több mint 2000 férőhelyes operaházba 740 nézőt engednek be, a családtagokat együtt, ugyanabban a páholyban igyekeznek elhelyezni.

Az operaház járvány utáni programját bemutató sajtótájékoztatón Giuseppe Sala milánói polgármester, aki egyben a színházat üzemeltető alapítvány elnöke, elmondta, hogy az utóbbi hónapokban több mint tízszer írták újra a Scala őszi újraindulását a korlátozó intézkedések alakulásához igazodva. Dominique Meyer az őszi programból kiemelte a koncertként előadott Traviatát Zubin Mehta vezénylésével, szintén Giuseppe Verditől az Aidát, amelynek karmestere Riccardo Chailly lesz, valamint Giacomo Puccini Bohémélet című operáját, amelynek a Franco Zeffirelli rendezte változatát viszik színre.

A milánói dóm Fotó: iStock.com/ Boris Stroujko

Az utóbbi hónapokban mintegy 150 előadás elmaradása miatt az operaház 23 millió euró jegyárbevételtől esett el, mindazonáltal a hiányt fedezik a szponzorok és a takarékossági intézkedések.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »