Nyomás alatt a finomítói marzsok

Nyomás alatt a finomítói marzsok

A tavaszi időszak lehet érdekes a finomítói árrés jövője szempontjából, amely döntően a kőolaj drágulása miatt csökken. A folyamat már a hazai kőolaj-feldolgozás árában is látszik.

A kőolaj drágulása továbbra is nyomás alatt tartja a finomítói marzsokat. A Brent 1,6, a WTI 2,5 százalékkal drágult 2018 első napjaiban. Ráadásul januárban hagyományosan alacsony az árrés a finomításban.

„Ebből a szempontból a március és május közötti időszak lesz érdekes, mert akkor egyrészt rendszerint megnő a fogyasztás, ráadásul az ősszel elmaradt finomítói leállásokat sem lehet tovább halasztani, mert szükség van a karbantartásokra. Mindezek mellett az Egyesült Államokban szokatlanul hideg téli időjárás is hatással van a piacra” – mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

A zord észak-amerikai időjárás miatt nő a fűtőolaj iránti kereslet, és mivel ez a termék hasonló a gázolajhoz, így emelkedik a gázolaj ára is a világpiacon.

Hírdetés

A Mol finomítói marzsát is alapvetően az olajár befolyásolja, a hazai kőolaj-feldolgozás árának növekedését is nagyrészt ez okozza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közölt adatai szerint az ipari termelői árak közül a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás árai nőttek a legjobban, 16,1 százalékkal tavaly novemberben éves alapon. Annyiban speciális adatról van szó, hogy annak bázisa az utolsó OPEC-kitermeléskorlátozás előtti hónap. A kőolaj 2016 és tavaly november között 32 százalékkal drágult, amihez egyedi tényezőkön kívül a magasabb kereslet és a lassuló amerikai palaolaj-termelés járult hozzá.

– mondta Pletser. A Mol csoportszintű finomítói árrése decemberben 4,4 dollárra csökkent hordónként a kőolaj drágulásával összefüggésben, ez az adat több mint egy éve nem volt ilyen alacsony.

– hangsúlyozta Sándor Dávid. A KBC Equitas vezető elemzője szerint az olajcégek, így a Mol sem tudja az emelkedő költségeket egy az egyben áthárítani a fogyasztókra, mert ha túlságosan sokba kerül az üzemanyag, akkor csökken a fogyasztás. „A finomítói marzsok csökkenése a készletátértékelési hatástól tisztított (CCS) EBITDA zsugorodásában csapódhat le.

Várakozásunk szerint a finomítási szegmensben ez idén 20 százalékkal is eshet, 197 milliárd forint helyett csak 155 milliárdot várunk 2018-ban, de a cég teljes EBITDA-jánál csupán 4 százalékos mínuszt prognosztizálunk, itt látszik az integrált működés kiegyensúlyozó hatása. A hazai olajcég árfolyama még így is a reális értéke alatt van, szerintünk 3550 forint a Mol fair értéke” – fűzte hozzá Sándor Dávid. Pletser Tamás még optimistább, az ő célárfolyama 3750 forint.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »