Nagyon felpörgött tavaly a vidéki lakásépítés

Nagyon felpörgött tavaly a vidéki lakásépítés

Tavaly 14 389 új lakás épült az országban, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, 20 százalékkal több a 2016-osnál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Budapesten nem nőtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben ugyanakkor másfélszeresére nőtt a lakásépítések száma 2017-ben az előző évhez képest.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 m2-re nőtt.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres.

A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés. Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb.

A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »