Mintegy 90 ember halt meg Baghúzból menekülve

Mintegy 90 ember halt meg Baghúzból menekülve

Mintegy 90 ember halt meg egy északkelet-szíriai menekülttábor felé tartva vagy nem sokkal a táborba érkezést követően, miután elhagyták az Iszlám Állam terrorszervezet által uralt területet – közölte kedden az ENSZ egyik ügynöksége. A halottak kétharmada öt évnél fiatalabb gyerek volt.

Az emberek az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai zárványából, Baghúzból menekültek.

A halálesetek fő okai közé tartozott a kihűlés, a tüdőgyulladás, a kiszáradás, illetve az alultápláltságból eredő komplikációk – derült ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) által kiadott közleményből.

Február 22. és március 1. között mintegy 15 ezer ember jutott el Baghúzból az északkelet-szíriai al-Hol város menekülttáborába.

Hírdetés

Az OCHA közlése szerint az al-Hol menekülttáborban jelenleg mintegy 56 ezer ember él, a tábor lakóinak több mint 90 százalékát nők és gyerekek teszik ki. Akadnak köztük olyan gyerekek is, akik szüleik nélkül érkeztek a menekülttáborba.

Nemzetközi szerveztek kiegészítő forrásokat kértek, hogy el tudják látni az al-Hol menekülttábor egyre növekvő szükségleteit.

Kurd hivatalos források szerint Baghúz és környékéről csaknem kilencezer civilt szállítottak el a múlt héten. Az SDF vezetői szerint a területen mintegy 1000-1500, nagyrészt külföldi terrorista bujkál.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »