Meleşcanu az Iszlám Együttműködés Szervezete külügyminiszteri tanácsának ülésén vett részt Abu-Dzabiban

Meleşcanu az Iszlám Együttműködés Szervezete külügyminiszteri tanácsának ülésén vett részt Abu-Dzabiban

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OCI) külügyminiszteri tanácsának 46. ülésén vett részt március első két napján Teodor Meleşcanu külügyminiszter Abu-Dzabiban.

A külügyminisztérium arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy Meleşcanu a szervezet főtitkárának, dr. Yousef bin Ahmed Al Othaimeennek a meghívására vett részt a találkozón.

A közlemény szerint a román diplomácia vezetője a Románia, valamint az arab és muszlim országok közti kapcsolatok elmélyítését célzó folyamat részeként tett eleget a meghívásnak. „A Románia és az Iszlám Együttműködés Szervezete közti párbeszéd, amelyet a hazánk és a szervezet tagállamai között meglévő hagyományos baráti kapcsolatok is támogattak, fokozott értéket nyert 2017-ben, amikor Románia rijádi nagykövetét Románia különleges képviselőjeként akkreditálták az OCI-ban“ – húzza alá a külügyi tárca.

Hírdetés

A megbeszélések a terrorizmus és szélsőségesség visszaszorításáról, a migráció jelenségének kezeléséről, a nagy létszámú muszlim közösségek elköltözésével járó komplex kérdésekről, a szegénység visszaszorításáról folytak. A felszólalók a szervezet tagállamai közti kohézió fokozását szorgalmazták, kiemelték az OCI 2016-2025-re szóló cselekvési terve gyakorlatba ültetésének fontosságát. Kihangsúlyozták, hogy a régiót sújtó súlyos gondok megoldásához a testvériség és tolerancia szellemiségének népszerűsítésére van szükség.

Meleşcanu miniszter számára a találkozó jó alkalmat kínált arra, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a Maldív-szigetek, a Comore-szigetek, Brunei Szultanátus, Sierra Leone, Suriname és Nigéria küldötteivel is a közös érdekeket képviselő szektorokban való együttműködés kiszélesítéséről.

A találkozó házigazdájával, Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével folytatott megbeszélés keretében a felek értékelően nyilatkoztak a kétoldalú kapcsolatok 2018 folyamán tapasztalt dinamikus fejlődéséről, és a politikai, diplomáciai párbeszéd folytatásának szükségességét hangsúlyozták.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »