Maruzsa Zoltán: szeptembertől mindenki számára ingyen lesz a tankönyv

Maruzsa Zoltán: szeptembertől mindenki számára ingyen lesz a tankönyv

Elindult a 2020/21-es tanévre szóló iskolai tankönyvrendelés, és 320 új kiadvánnyal bővült a jegyzék – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádióval. Jelentős bürokráciacsökkentő változást vezettek be a rendelések elszámolásánál, és a tankönyveket az 1-12. évfolyamokon ingyen kapják a tanulók.

A tankönyvrendelés hagyományosan április elsejével indul Magyarországon, élesedett is, úgyhogy a Könyvtárellátó rendszereiben a munka már megkezdhető – mondta az InfoRádiónak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A tankönyvjegyzékben 2863 taneszköz szerepel. Ezek közismereti, szakképzési, hit- és vallásoktatáshoz kapcsolódó tankönyvek. Minden intézmény a saját képzési profiljának, helyi tantervének megfelelően válogatja ki ezek közül a neki megfelelő könyvet – fejtette ki az államtitkár.

Minden közismereti tárgyra is igaz az, hogy jellemzően két könyv van a kínálatban, és az intézménynek kell eldöntenie, hogy mi illeszkedik, de az adott kerettantervnek, intézményi profilnak is nagyon meghatározó a jelentősége ebben – mondta Maruzsa Zoltán. Szavai szerint itt van tehát szerepe az intézménynek, hogy ebből a 2863 taneszközből kiválassza a saját programjának megfelelőt.

Az idén 320 új könyv van a tankönyvjegyzékben. Ezek egy része az Oktatási Hivatal által felügyelt OFI-nak a fejlesztése, emellett egy miniszteri felhívásunk is volt az elmúlt hónapokban, amellyel idegen nyelvi kínálatot bővített. A kettő együtt eredményezi a lista jelentős bővülését – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy a könyvek ára Magyarországon évek óta inkább csökkenő tendenciát mutatott.

Hírdetés

Most is számos kiadványnak csökkent az ára,

– hiszen például tavaly a magyar állam megvásárolta a Croatica Kiadót, amelynek portfoliójában több százas nagyságrendű, elsősorban nemzetiségi tankönyv van – és ahol lehetett, ott árcsökkentésre is sor került – mondta Maruzsa Zoltán.

Megemlítette, hogy a tankönyvjegyzékben vannak a sajátos nevelési igényű tanulók számára készült kiadványok is. Emellett 2020-tól abban az esetben, hogy ha az őket nevelő speciális intézményekben jellemzően nem, vagy nem csak tankönyvet használnak, akkor olyan speciális eszközöket is tudnak vásárolni a tankönyvvásárlási keretek terhére, amelyek az ott folyó nevelő-oktató munkát tudják támogatni. “Ezt ugyancsak a tankönyvrendelés keretében tudják megtenni” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

“Fontos változás – és nemcsak az SNI esetén igaz -, hogy amikor létszámokról és finanszírozási keretekről beszélünk, hogy változott a tankönyvfinanszírozás rendje. Az idei évben egyfelől minden, a köznevelésben tanuló személy ingyenesen kapja már az 1-12 évfolyamon a tankönyveket, másrészt pedig ezt közvetlenül a tankönyvellátóval számolja el a minisztérium” – hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán. Szavai szerint a korábbi évek viszonylag bürokratikus eljárása, ahol az intézmény, a fenntartó rendel, számláz, fizet – ez leegyszerűsödött.

“Lényegében az intézmények a Kello felületén csak rendelnek – a rendeléseket módosíthatják egyébként június végéig, és pótrendelésre is van mód a tanévkezdéskor -, és végül az egész folyamat során kiszállított több mint 13 millió tankönyvet és taneszközt központilag számolja el a minisztérium a Könyvtárellátóval” – ismertette az új eljárást Maruzsa Zoltán. Szavai szerint ez egy jelentős bürokráciacsökkentés.

“Egy régi terv válik valóra, és szeptember 1-től a teljes tankönyvellátás ingyenessé válik Magyarországon mindenki számára”

– tette hozzá az államtitkár.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »